Lionel Messi

Datum narození: 24. 6. 1987
Přezdívka: La Pulga
Místo narození: Rosario, Argentina
Výška: 169 cm
Profese: fotbalista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Lionel Messi je argentinský fotbalista působící v katalánském velkoklubu FC Barcelona. Je držitelem Zlatého míče (2009) a Zlatého míče FIFA (2010, 2011, 2012, 2015).

S fotbalem začal malý kouzelník Lionel Messi v pěti letech. V jedenácti letech měl potíže s nedostatkem růstových hormonů. Tehdy o něj projevila zájem organizace FC Barcelona, která Messimu nabídla smlouvu a úhradu celé léčby. A tak se Leo i s rodiči přestěhoval do Španělska. Svůj debutový zápas odehrál v říjnu 2004 proti RCD Espanyol a stal se tak třetím nejmladším hráčem v dresu Barcelony. Už 1. května 2005 vstřelil za Barcelonu svůj první gól. Bylo mu tehdy 17 let, 10 měsíců a 7 dnů a stal se nejmladším střelcem v dresu Barcelony.

Nový Maradona, jak se Leovi přezdívalo, v roce 2005 podepsal s Barcou pětiletý kontrakt s klauzulí, že při případném odchodu musí dostat Barcelona odstupné 150 milionů eur. V roce 2010 se nechala Barcelona slyšet, že neuvolní Lionela Messiho, pokud jí nějaký tým nedá 240 mil. eur, což by znamenalo rozpočet klubu na dalších 5 let!

Leo Messi se přetahuje o post nejlepšího fotbalisty planety s Portugalcem Cristianem Ronaldem. Jeho přítelkyní je Antonella Roccuzzo, s kterou má syna Thiaga. V březnu roku 2010 byl začleněn časopisem France Football do čela žebříčku nejbohatších fotbalistů světa, před Davida Beckhama a Cristiana Ronalda, s příjmem 33 milionů eur z platu, bonusů a mimofotbalových příjmů. Jeho čisté jmění se odhaduje na 110 milionů dolarů.

V roce 2007 založil Lionel Messi nadaci "Leo Messi Foundation", podporující přístup ke vzdělání a zdravotní péči pro ohrožené děti. V návaznosti na Messiho zdravotní problémy z dětství nabídla jeho nadace argentinským dětem, kterým byla diagnostikována porucha růstu, transport do Španělska, zajištění zdravotní péče v nemocnici a plné hrazení léčby. Messiho nadace také podporuje jeho vlastní fundraisingové aktivity s podporou Herbalife. Pak 11. března 2010 byl Lionel Messi UNICEFem vyhlášen vyslancem dobré vůle. Messiho aktivity jako vyslance UNICEF byly zaměřeny na podporu dětských práv.

 

Články o celebritě

Jak Messi vyhrál Hráče roku? Klíčová role kapitánů, Šilhavý ho vynechal Jak Messi vyhrál Hráče roku? Klíčová role kapitánů, Šilhavý ho vynechal Argentinský kapitán Lionel Messi vyhrál cenu FIFA The Best pro nejlepšího fotbalistu uplynulého roku... číst článek
Největší kontrakt v dějinách sportu. Japonec trumfne i Messiho s Ronaldem Největší kontrakt v dějinách sportu. Japonec trumfne i Messiho s Ronaldem Bláznivý tanec kolem hvězdného japonského baseballisty Shoheie Ohtaniho skončil uzavřením největšího... číst článek
Vrcholí boj o střelce roku: Jurečka skončí před Messim, první Haaland Vrcholí boj o střelce roku: Jurečka skončí před Messim, první Haaland Fotbalový rok 2023 pomalu ale jistě končí a s ním se uzavře i statistika nejlepšího střelce tohoto k... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Alina Kabajevová
Alina Kabajevová
zobrazit profil Miroslav Rypl
Miroslav Rypl
zobrazit profil Lukáš Brož
Lukáš Brož
zobrazit profil Miloš Říha
Miloš Říha
zobrazit profil Michal Gulaši
Michal Gulaši
zobrazit profil Šimon Hrubec
Šimon Hrubec
zobrazit profil Tomáš Jun
Tomáš Jun
zobrazit profil Tereza Nosková
Tereza Nosková