Diego Maradona

Datum narození: 30. 10. 1960
Datum úmrtí: 25. 11. 2020
Přezdívka: Argentinský bůh
Místo narození: Lanús, Argentína
Profese: nejlepší fotbalista všech dob
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Diego Maradona proslul jako nejlepší fotbalista všech dob, ale také coby alkoholik a agresivní drogový závislák. Zlatý chlapec či Argentinský bůh - to jsou přezdívky tohoto legendárního hráče.

Argentinský fotbalový Bůh  Diego Maradona se narodil v chudé čtvrti Buenos Aires, do početné rodiny. Do míče začal kopat už jako devítiletý a svým talentem a technikou si vysloužil v klubu přezdívku Zlatý chlapec - Pibe de oro.

Už jako dvanáctiletý Diego Maradona udivoval fanoušky, když během poločasu fotbalových zápasů ukazoval své schopnosti s míčem. Jeho hra levou nohou byla natolik kvalitní, téměř zázračná, že pravou nohu prakticky používal jen na „opírání“.

Jako šestnáctiletý Diego Maradona debutoval v lize za svůj klub Argentinos Juniors a už rok nato se stal nejmladším hráčem reprezentace. V roce 1981 přestoupil do Boca Juniors, tehdy nejlepšího klubu.

DIEGO MARADONA - BŮH, PAK ĎÁBEL!

V bílo modrých národních barvách se objevil již ve Španělsku na mistrovství světa. Tehdy se psal rok 1982 a Diego Maradona byl velkou nadějí domácího družstva. Jenže zklamal. Nepředvedl oslnivé výkony ani na MS ani později ve své domovské zemi, a proto jeho kariéra v Argentině skončila. Koupila ho katalánská FC Barcelona.

Kvůli své agresivitě Diego Maradona věčně sbíral žluté karty. Zanedlouho měli i Španělé plné zuby argentinského rváče a „prodali“ ho do Neapole, kde začal předvádět nezapomenutelné výkony. FC Neapol přivedl na vrchol a sám se stal světoznámou celebritou.

A přímo úměrně s úspěchy rostla i jeho láska k drogám, a tak celý fotbalový svět tleskal nadrogovanému pidimužíkovi. Jeho osobní problémy však rostly. Možná i kvůli drogám míval Diego Maradona zpoždení na tréninzích, za což dostal pokutu 70 000 dolarů. Dalším skandálem bylo narození nemanželského syna.

V roce 1986 na MS v Mexiku při zápasu s Anglií  se stalo něco, díky čemu se stal  Diego Maradona celosvětovou fotbalovou superstar. Jako kapitán vedl Argentinu až k vítězství. Byl dynamickým a dominantním hráčem turnaje. Jeho legenda vzrostla zvláště po vstřelení dvou gólů ve čtvrtfinálovém zápase proti Anglii. Tento zápas se hrál na pozadí Války o Falklandy.

Za čtyři roky na MS v Itálii už na tom Diego Maradona zdaleka nebyl tak dobře. V Neapoli, jejíž barvy hájil, se zapletl s mafií, aby si zajistil neomezený přísun drog a prostitutek.

V roce 1991 pak dopingový test odhalil v jeho moči kokain, kvůli jehož užívání byl v roce 1994 vyloučen z MS. Následovala série průšvihů: střelba puškou na novináře, těžká obezita (při výšce 165 cm vážil 125 kg), kvůli níž Diego Maradona musel jít na operaci srdce a podvázání žaludku. Pobyl si také v blázinci a nakonec následovala dlouhodobá léčba závislosti na kokainu.

Jeho hroutící se kariéra v FC Neapol definitivně skončila když ho během jednoho turnaje pozitivně testovali na drogy. V krvi měl stopy až po pěti zakázaných látkách. Argentinský bůh Diego Maradona dostal patnáctiměsíční distanc od fotbalu. Když mu skončil trest, nastoupil do španělské Sevilly, ale do něj vkládáné naděje se už nikdy nenaplnily.

Hráčskou kariéru Diego Maradona vyměnil za trenérskou a koncem roku 2008 se stal reprezentačním trenérem Argentiny. První zápas v pozici trenéra dirigoval v listopadu téhož roku proti Skotsku. V červenci 2010 se Argentinská fotbalová federace rozhodla skončit jeho působení na lavičce Argentiny.

O DIEGOVI MARADONOVI ČTĚTE ZDE>>

Diego Maradona měl s bývalou manželkou Claudií Villafañeovou dvě děti, Dalmu Nerea a Gianniho Dinoru. Rozvedl se v roce 2004. Dest net nato se oženil s o mnoho let mladší Rocío Oliva. Žili spolu v Dubaji. Lefenda světového fotbalu měl ještě nemaželského syna Diega Sinagru, který se stal profesionálním fotbalistou.

Režisér Emir Kusturica natočil o Maradonovi dokument, v němž zmapoval místa jeho mládí a taky ukázal setkání Diega s jeho kamarády, venezuelským diktátorem Hugem Chávezem a kubánským vůdcem Fidelem Castrem, které slavný sportovec obdivoval.

Fotbalový génius Diego Maradona zemřel 25. listopadu 2020. Bylo mu 60 let.

 

Články o celebritě

Pelé (†82) byl pohřben: Smuteční průvod ovládla samba Pelé (†82) byl pohřben: Smuteční průvod ovládla samba Když zaklapla rakev, pozůstalým sklapla brada a spustily se slzy. Ale pak tisíce fanoušků ponurou at... číst článek
Pelé = fotbal. Proto nad tuhle legendu při vší úctě k jiným není a nebude Pelé = fotbal. Proto nad tuhle legendu při vší úctě k jiným není a nebude BLOG ŠTĚPÁNA FILÍPKA | Snad to tak bylo napsané ve scénáři z pera toho nejvyššího, který blahosklonn... číst článek
Messi líbal Pohár jako Harry Potter. Další kariéra? Po finále MS obrátil Messi líbal Pohár jako Harry Potter. Další kariéra? Po finále MS obrátil Tolik po něm toužil. Hnal se za ním jako za zlatým grálem, udělal pro něj téměř vše. Lionel Messi (3... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Ondřej Němec
Ondřej Němec
zobrazit profil Petr Frydrych
Petr Frydrych
zobrazit profil Martin Jakš
Martin Jakš
zobrazit profil Tomáš Mertl
Tomáš Mertl
zobrazit profil Adam Kotzmann
Adam Kotzmann
zobrazit profil Dominik Suchý
Dominik Suchý
zobrazit profil Dominik Hašek
Dominik Hašek