Roman Kreuziger

Roman Kreuziger

Datum narození: 6. 5. 1986
Místo narození: Moravská Třebová
Váha: 66 kg
Výška: 183 cm
Profese: cyklista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Roman Kreuziger je český silniční cyklista momentálně působící v týmu Tinkoff-Saxo. Je juniorským mistrem světa a nejlepším českým závodníkem.

Roman Kreuziger se narodil 6. května 1986 v Moravské Třebové. Už jako malý měl rád sport. Zkoušel fotbal, pak hokej. Ale jeho osud mu byl předurčen.  Jeho otec je bývalý cyklokrosař, bronzový medailista z MS 1987 v závodu amatérů a juniorský mistr světa z roku 1983. Roman Kreuziger dostal k jedenáctým narozeninám kolo a cyklistika definitivně zvítězila. Trénoval pod dohledem svého otce, poté i pod vedením trenérů Raboně a Pečenky ve Škodě Plzeň.

Roman Kreuziger se v patnácti rozhodl odejít do Švýcarska do juniorského týmu Schumacher, kde byl téměř čtyři roky. Následoval rok v italském týmu Podenzano pro jezdce do 23 let a v roce 2006 se dostal do svého prvního profitýmu – Liquigas. Roku 2008 si připsal vítězství na etapovém závodě Tour de Suisse, a to jako jeho vůbec nejmladší vítěz v historii tohoto závodu.

Roman Kreuziger v únoru 2010 vyhrál celkové pořadí závodu Kolem Sardinie, a vyhrál 2. etapu. Na závodě Paříž - Nice skončil celkově čtvrtý a vyhrál celkové pořadí mladých jezdců. V červenci na slavném závodu Tour de France obsadil 9. místo se ztrátou 11 minut 54 sekund na vítězného Alberta Contadora. Poté následoval přechod do týmu Astana.

Roman Kreuziger jel na Tour de France 2011 nadějně a jeho cílem bylo vyhrát aspoň jednu etapu. Ale po odhalené mikrofraktuře člunkové kosti už se spíše protrápil, etapu nevyhrál a celkově se ztrátou přes tři hodiny skončil 112. Později se přišlo na to, že Kreuziger odjel skoro celou Tour se zlomenou rukou. V roce 2012 se mu nepovedla ani sezona ani olympiáda v Londýně a upsal se stáji Tinkoff-Saxo.

Roman Kreuziger vystudoval střední sportovní a podnikatelskou školu v Plzni, kde v roce 2005 maturoval. Školu chtěl mít hotovou, protože jak sám říká, vzdělání je důležité a člověk nikdy neví, co bude. Hovoří plynně italsky a německy. Má dvě sestry, Helenu a Terezu.

V současnosti Kreuziger žije a trénuje v Itálii poblíž Lago di Garda. V roce 2012 se oženil se svou partnerkou Michaelou Kovářovou, se kterou má dceru Viktorii. Obřadu se zúčastnili třeba běžec na lyžích Martin Jakš, který si vzal Kreuzigerovu sestru Helenu, či tenistka Andrea Hlaváčková, která je kamarádkou jeho ženy.

 

Články o celebritě

Kreuziger po své nejlepší etapě na Tour: Je to boj, ale zlepšuji se Kreuziger po své nejlepší etapě na Tour: Je to boj, ale zlepšuji se Forma není nic moc, ale snad se to bude zlepšovat. S tím vstupoval Roman Kreuziger do své už desáté ... číst článek
První třetina Tour: divoký úvod, kauza Alaphilippe a nezvyk u Sagana První třetina Tour: divoký úvod, kauza Alaphilippe a nezvyk u Sagana Dlouho se nezávodilo, a tak se někteří skeptikové obávali, že letošní Tour de France nebude zajímavá... číst článek
Za kulisy zátěžových testů. Co se děje v laboratoři a co řeknou výsledky? Za kulisy zátěžových testů. Co se děje v laboratoři a co řeknou výsledky? Bez vědy by se sport v 21. století už téměř neobešel. Každý profesionál, který chce zlepšovat svůj v... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Jan Buchtele
Jan Buchtele
zobrazit profil Vladimír Růžička
Vladimír Růžička
zobrazit profil Mária Demitrová
Mária Demitrová
zobrazit profil Stacy Keibler
Stacy Keibler
zobrazit profil Jaroslav Bednář
Jaroslav Bednář
zobrazit profil Barbora Seemanová
Barbora Seemanová
zobrazit profil Zdeněk Bahenský
Zdeněk Bahenský
zobrazit profil Ondřej Moravec
Ondřej Moravec