Alberto Contador

Alberto Contador

Datum narození: 6. 12. 1982
Místo narození: Madrid, Španělsko
Váha: 62 kg
Výška: 176 cm
Profese: cyklista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Alberto Contador Verdasco je španělský profesionální cyklista. Je jedním z pěti cyklistů, který dokázal vyhrát všechny tři nejprestižnější etapové závody.

Alberto Contador začínal s cyklistikou ve čtrnácti letech a mezi profesionály se dostal v roce 2000, kdy jezdil za stáj ONCE-Eroski. Tam začal sbírat první úspěchy. Postupně Contador prošel týmy Liberty Seguros, který se později přejmenoval na Astana-Würth, Discovery Channel, Astana a v současné době je parťákem českého cyklisty Romana Kreuzigera ve stáji Tinkoff-Saxo. Contador má v týmu roli lídra

Alberto Contador se rychle dostal do cyklistické špičky, které obětoval všechno. V šestnácti i odešel ze školy, aby se mohl vydat na profesionální dráhu. Vyhrál dvakrát Tour de France (2007, 2009), jednou Giro ďItalia (2008) a dvakrát závod Vuelta a España (2008, 2012). Je jedním z pěti cyklistů, který dokázal vyhrát všechny tři nejprestižnější etapové závody. Zařadil se tím vedle legendy tohoto sportu, jako je například Lance Armstrong.

Kariéru Alberta Contadora poznamenala dopingová aféra z roku 2010. Contador měl na Tour de France pozitivní test na užití anabolik, které jsou na seznamu zakázaných látek. Contador se tehdy bránil, že to je ze zkaženého masa, což je možné, ale vysoce nepravděpodobné. Kauza se táhla velmi dlouho, ale Contador nakonec byl potrestán zákazem startů na dva roky, který byl uplatněn zpětně a přišel tak o vítězství na Tour de France 2010 i na Giru 2011.

Alberto Contador žije se svou manželkou Macarenou ve městě Pinto a mimo závodění rád loví. Má také velkou slabost pro ptactvo, doma chová kanáry a stehlíky. Pochází ze čtyř dětí.

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Petr Koukal
Petr Koukal
zobrazit profil Martin Fuksa
Martin Fuksa
zobrazit profil Jakub Nosek
Jakub Nosek
zobrazit profil Nikol Kučerová
Nikol Kučerová
zobrazit profil Lukáš Trefil
Lukáš Trefil
zobrazit profil Katina Papadopulosová
Katina Papadopulosová
zobrazit profil Petr Horák
Petr Horák