Wayne Rooney

Datum narození: 24. 10. 1985
Přezdívka: Wazza
Místo narození: Liverpool, UK
Výška: 176 cm
Profese: fotbalista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Wayne Rooney je anglický fotbalový reprezentant, působící v klubu Manchester United jako útočník. V klubu i reprezentaci obléká dres s číslem 10.

Wayne Rooney, celým jménem Wayne Mark Rooney, je úspěšný fotbalový útočník a anglický reprezentant s irskými kořeny. S fotbalem začal ve svých devíti letech v organizaci Everton FC, kde také prožil svůj debut v Premier League. V říjnu 2002 se Rooney stal nejmladším střelcem soutěže, když vstřelil vítězný gól londýnskému Arsenalu a ukončil tak jeho téměř jeden rok trvající ligovou neporazitelnost. Rooneymu bylo 16 let a 360 dní. V Evertonu působil dva roky. 31. srpna 2004, tedy poslední přestupový den, přešel Rooney za 25 milionů liber do Manchesteru United.

Wayne Rooney poprvé nastoupil za Manchester United po vyléčení zlomeného malíčku na noze
28. září 2004 v Lize mistrů proti tureckému Fenerbahçe. Manchester zápas vyhrál 6:2 a Rooney dal
3 góly a na jeden přihrál. Za sezónu 2009/10 získal ocenění Hráč roku Premier League (PFA Player of the Year). Na konci roku 2010 mu skončila smlouva a nechtěl ji prodloužit. Toho se snažil využít Manchester City. Nakonec Rooney zůstal u United.

V dresu Manchesteru United se Wayne Rooney stal 5x vítězem anglické Premier League a jednou vítězem prestižní Ligy mistrů. V březnu 2011 skončil v seznamu nejlépe placených fotbalistů na 3. místě, za dvojicí Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Jeho celkový příjem činil 18 milionů liber.   

Wayne Rooney vyniká i v reprezentačním dresu. V únoru 2003 se stal nejmladším hráčem v historii anglické reprezentace a na ME 2004 se stal nejmladším střelcem v historii Anglie. V kvalifikaci na MS 2014 se stal nejlepším střelcem reprezentace se sedmi góly.

Wayne Rooney se se svou budoucí manželkou Coleen poznal na základní škole. Vzali se 12. června 2008 po šestiletém vztahu. Mají spolu dva syny. Wayne Rooney má také dva mladší bratry, Grahama a Johna. Právě o pět let mladší John Rooney je také fotbalista, v současnosti hrající za anglický klub Chester FC. V minulosti působil v NY Red Bulls nebo Bury.

 

Články o celebritě

Proč je Salah teď nejlepší na světě. Zesílil a má sobectví, které funguje Proč je Salah teď nejlepší na světě. Zesílil a má sobectví, které funguje Liverpoolskou čepel ostřili Rush, Dalglish, Fowler, Owen či Suárez, výrobci brankářských rakví, ale ... číst článek
Rooney v platové válce! Hráči Derby bojují proti škrtům, čeho se bojí? Rooney v platové válce! Hráči Derby bojují proti škrtům, čeho se bojí? V klubu je pár měsíců, ale jeho slovo už má velkou váhu. Útočník Wayne Rooney plní v Derby County ro... číst článek
Příběh zabijáka Haalanda: mazec už v sedmnácti i Ronaldův jídelníček Příběh zabijáka Haalanda: mazec už v sedmnácti i Ronaldův jídelníček Najde fotbal nové superhrdiny po odchodu Cristiana Ronalda a Lionela Messiho ze scény? Jeden adept b... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Štěpánka Hilgertová
Štěpánka Hilgertová
zobrazit profil Ingemar Stenmark
Ingemar Stenmark
zobrazit profil Petr Hubáček
Petr Hubáček
zobrazit profil Marek Schwarz
Marek Schwarz
zobrazit profil Martin Erat
Martin Erat
zobrazit profil Karel Piták
Karel Piták
zobrazit profil Jaroslav Balaštík
Jaroslav Balaštík
zobrazit profil Tomáš Hübschman
Tomáš Hübschman