Robin van Persie

Datum narození: 6. 8. 1983
Místo narození: Rotterdam, Nizozemí
Výška: 183 cm
Profese: fotbalový útočník
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Robin van Persie je nizozemský fotbalový útočník působící v anglickém klubu Manchester United. Je dvojnásobným nejlepším střelcem Premier League.

Robin van Persie se narodil 6. srpna 1983 v nizozemském Rotterdamu. Jeho rodiče jsou oba umělci, ale Robin vyrůstal jen se svým otcem v tvrdé čtvrti v Rotterdamu, vedle velké skupiny imigrantů a ve škole se mu také nijak dobře nevedlo. Po sérií problémů s chováním byl vyloučen ze třídy. Fotbal začal hrát v mládežnické akademii klubu SBV Excelsior. V roce 2001 přešel do Feyenoordu.

Robin van Persie strávil ve Feyenoordu necelé čtyři sezony, ale kvůli neshodám s trenérem Bertem van Marwijkem se příliš nedostával do hry. Nastoupil jen k 61 utkání a vstřelil 14 branek. Vysvobození přišlo 17. května 2004, kdy po komplikovaném přestupu van Persie podepsal smlouvu s londýnským Arsenalem. Jeho nejlepší sezona v Arsenalu byla 2011/12, když získal ocenění Hráč roku Premier League, poté i korunu střelců, když nastřílel celkem 30 gólů a dostal se i do Jedenáctky roku Premier League. 

Robin van Persie se následně upsal jednomu z nejúspěšnějších celků světa Manchesteru United, kde měl vytvořit údernou dvojici s Waynem Rooneym. Hned v první sezoně slavil titul, ale pod novým koučem Davidem Moyesem se mu nedařilo, stejně jako zbytku týmu.

Za seniorskou reprezentaci Nizozemí nastupuje Robin van Persie od roku 2005. V současné době je klíčovým hráčem a kapitánem mužstva. Van Persie byl u stříbrného mistroství 2010, ale i u totálního propadáku na EURO 2012, kde nizozemská reprezentace i s historicky nejlepším střelcem týmu van Persiem a hvězdami jako Robben nebo van der Vaart, prohrála všechna tři utkání v základní skupině a nepostoupila do vyřazovacích bojů. 

Robin van Persie je ženatý s nizozemskou kráskou s marockými kořeny Bouchrou Elbali-van Persie a mají spolu syna Shaqueela a dceru Dinu.

 

Články o celebritě

Trenčínský zázrak. Tým plný cizinců přejel Feyenoord, tleskal i Holoubek Trenčínský zázrak. Tým plný cizinců přejel Feyenoord, tleskal i Holoubek Postarali se o jednu z největších senzací v předkolech Evropské ligy. Trenčín, za který nastoupili f... číst článek
Dražba po Rosického rozlučce! Získejte Fábregasův či Barošův dres Dražba po Rosického rozlučce! Získejte Fábregasův či Barošův dres Rozlučkový zápas TR10 nabídl výjimečnou fotbalovou podívanou, skvělou atmosféru a především spoustu ... číst článek
Rozlučku Rosického ukončil tah na lodi: Manželská láska v noční Praze! Rozlučku Rosického ukončil tah na lodi: Manželská láska v noční Praze! Udělali jste mi skvělou derniéru, tak já vás za to protáhnu metropolí! Fotbalový génius Tomáš Rosick... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Gabriela Capová
Gabriela Capová
zobrazit profil Michal Březina
Michal Březina
zobrazit profil Josef Šural
Josef Šural
zobrazit profil Rostislav Olesz
Rostislav Olesz
zobrazit profil Martin Ručinský
Martin Ručinský
zobrazit profil Maria Kirilenková
Maria Kirilenková
zobrazit profil Jaroslav Bába
Jaroslav Bába
zobrazit profil Ingemar Stenmark
Ingemar Stenmark