Arjen Robben

Datum narození: 23. 1. 1984
Místo narození: Bedum, Nizozemí
Výška: 180 cm
Profese: fotbalový záložník
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Arjen Robben je nizozemský krajní záložník momentálně působící v německém klubu Bayern Mnichov. Je držitelem mnoha trofejí a osobních ocenění.

Arjen Robben se narodil 23. ledna 1984 v nizozemském Bedumu, kde také začal s fotbalem. Poté odešel do FC Groningen, kde byl součástí mládeže a pak i A Týmu. Jeho talent se ale projevil až v PSV Eindhoven, kam přestoupil v roce 2001. Rychle se zlepšoval, s týmem vyhrál v sezoně 2002/03 ligu a pak se o Robbena začaly zajímat velkokluby z Anglie, Manchester United a Chelsea. Ten zvolil druhou možnost a přestoupil za 18 milonů eur. Od roku 2004 tak válel za Chelsea.

Arjen Robben v Chelsea prožil báječné období. Byl tahounem a s týmem vyhrál dvakrát Premier League, jednou F.A. Cup, dvakrát Anglický pohár a jednou Community Shield. Kvůli sporům s koučem Josém Mourinhem se ale v létě 2007 rozhodl přestoupit jinam. To už na Robbena čekal v Madridu pětiletý kontrakt a Chelsea 36 milionů eur. V Realu Madrid strávil dvě sezony, získal s týmem titul v La Lize, ale kvůli častým zraněním se v týmu neprosadil.

Dne 28. srpna 2009 přestoupil Arjen Robben do Bayernu Mnichov za 25 milionů eur a právě v bavorském velkoklubu chytil druhý dech. Opět dostal důvěru, byl klíčovým hráčem týmu a dával důležité góly. S Bayernem získal Robben třikrát titul v Bundeslize a třikrát prvenství v Lize mistrů. Na jedné straně Robben a na druhé Ribéry spolu pod trenérem Pepem Guardiolou tvoří jednu z nejnebezpečnějších dvojic na světě. Arjen Robben v klubu prodloužil smlouvu do roku 2017.

Arjen Robben má úspěchy i s reprezentací. Je majitelem bronzu z EURO 2004 a stříbra z MS 2010. Účastnil se ale také totálního propadáku na EURO 2012. Robben žije se svou bývalou spolužačkou Bernadien Eillert, kterou si vzal 9. června 2007  v Groningenu a má s ní dva syny, Luku a Kaie a dceru Lynn. Jeho otec Hans Robben je zároveň jeho agentem. 

 

Další Sportovci

zobrazit profil Jiří Prskavec
Jiří Prskavec
zobrazit profil Markéta Vondroušová
Markéta Vondroušová
zobrazit profil Nathan Christián  Dzaba
Nathan Christián Dzaba
zobrazit profil Barbora Seemanová
Barbora Seemanová
zobrazit profil Josef Zimovčák
Josef Zimovčák
zobrazit profil Rocío  Oliva
Rocío Oliva
zobrazit profil Jaroslav Kudrna
Jaroslav Kudrna
zobrazit profil Andrea Drápalová
Andrea Drápalová