Mario Mandžukič

Datum narození: 21. 5. 1986
Místo narození: Slavonski Brod, Jugoslávie
Výška: 187 cm
Profese: fotbalový útočník
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Mario Mandžukič je chorvatský fotbalový útočník a reprezentant, v současnosti oporou klubu Bayern Mnichov. Je vítězem Ligy mistrů i Superpoháru UEFA.

Mario Mandžukič se narodil 21. května v malém chorvatském městě tehdejší Jugoslávie Slavonski Brod. V roce 1992 však Mandžukič s rodinou uprchl do Německa kvůli probíhající Bosenské válce. Rodina skončila v Ditzingenu, kde se naplno projevily geny po otci fotbalistovi a talent malého Maria a ve svých šesti letech se zapojil do místního klubu TSF Ditzingen. V roce 1996 se rodina vrátila zpět domů a Mandžukič postupně prošel mládežnickými kluby NK Marsonia a Željezničar Slavonski Brod.

Svůj první rok profesionální kariéry strávil Mario Mandžukič v NK Marsonia a poté se vydal do hlavní města, kde po dvou letech v NK Záhřeb přestoupil k městskému slavnějšímu rivalovi Dinamo Záhřeb. V dresu Dinama Mandžukič odehrál za tři roky 81 utkání a nastřílel 42 gólů. Za své výkony si vysloužil angažmá v německém Wolfsburgu, kam odešel v roce 2010. Od roku 2012 válí za velkoklub Bayern Mnichov vedle hvězd jako Arjen Robben nebo Franck Ribéry, kde mu končí smlouva v roce 2016 a jeho budoucnost v klubu je nejasná. S týmem získal trofeje Ligy mistrů, Superpoháru UEFA i dvakrát titul v domácí Bundelize.

Mandžukič přišel k bavorskému gigantovi po povedeném EURO 2012, kde patřil k hlavním oporám mužstva. Bayern ho přivedl z Wolfsburgu za 13 milionů eur na úkor Edina Džeka, o kterého klub původně usiloval. Manchester City však za něj požadoval 40 milionů Eur. 

Za chorvatský národní A-tým Mandžukič debutoval 17. listopadu 2007 v kvalifikačním utkání proti domácí Makedonii, které Chorvaté prohráli 0:2. Mandžukič se ale dokázal vypracovat mezi klíčové hráče reprezentace. Na zmíněném EURO 2012 dokázal ve třech zápasech za Chorvatsko nastřílet tři góly a byl mezi šesticí nejlepších střelců turnaje.

O soukromí chorvatského snipera se toho moc neví. Pečlivě ho střeží a své blízké drží od světel médií dál. Mandžukič má přítelkyni Ivanu se kterou žije a mají psa jménem Lene. Jeho sestra, taktéž Ivana, se v roce 2007 také vrátila do Německa a jezdí pravidelně do Mnichova sledovat bratrovy zápasy.

 

Články o celebritě

Sivok: Ronaldo je fenomén. Proč by pomohl Šilhavému, co mu dává Izrael? Sivok: Ronaldo je fenomén. Proč by pomohl Šilhavému, co mu dává Izrael? S Lukou Modričem se potkal na trávníku, před dvěma lety se v českém národním dresu bil proti Chorvat... číst článek
Zlatý míč: NEJ fotbalistou je Modrič před Ronaldem, Messi až pátý Zlatý míč: NEJ fotbalistou je Modrič před Ronaldem, Messi až pátý Po desetiletém vládnutí dvojice Cristiano Ronaldo, Lionel Messi získal Zlatý míč za rok 2018 chorvat... číst článek
První Ronaldovy góly. Cítil jsem tlak, přiznal. Tleskal syn i šťastný Nedvěd První Ronaldovy góly. Cítil jsem tlak, přiznal. Tleskal syn i šťastný Nedvěd Trvalo to dlouho, přesně tři sta dvacet minut, ale fotbalový svět se dočkal. Cristiano Ronaldo se ko... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Marek Schwarz
Marek Schwarz
zobrazit profil Tomáš Sivok
Tomáš Sivok
zobrazit profil Jaroslav Plašil
Jaroslav Plašil
zobrazit profil Tereza Smitková
Tereza Smitková
zobrazit profil Martin Nešpor
Martin Nešpor
zobrazit profil Klára Koukalová
Klára Koukalová
zobrazit profil Michael Schumacher
Michael Schumacher