Edin Džeko

Datum narození: 17. 3. 1986
Místo narození: Sarajevo, Jugoslávie
Výška: 192 cm
Profese: fotbalový útočník
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Edin Džeko je bosenský fotbalový útočník momentálně působící v anglickém klubu Manchester City. U nás je známý především díky angažmá v FK Teplice.

Edin Džeko se narodil 17. března 1986 v Sarajevu v Bosně a Hercegovině do muslimské rodiny. Má otce Midhata, matku Belmu a sestru Merimu. Rodina jej během jeho fotbalové kariéry vždy podporovala, zejména otec, který ho brával na tréninky Željezničaru Sarajevo, kde Džeko fotbalově vyrůstal. Otec také hrával profesionálně fotbal v Bosně a Hercegovině. 

Edin Džeko si prošel mládeží Željezničaru a tam nabral i první zkušenosti z A Týmu. Talentovaného střelce si v Sarajevu všiml český trenér Jiří Plíšek, který ho v roce 2005 přivedl do Teplic. V létě 2005 Džeko podepsal čtyřletou smlouvu, ale zamířil na hostování do FK Ústí nad Labem, kde opět hrál pod trenérem Plíškem. V patnácti zápasech druhé ligy vstřelil šest gólů a v zimní přestávce se vrátil do Teplic.

V sezoně 2006/07 Džeko nastřílel třináct gólů, díky čemuž si vysloužil ocenění pro nejlepšího cizince v lize. Jeho výkony rovněž nezůstaly bez odezvy u zahraničních klubů. V létě 2007 přestoupil z Teplic do bundesligového Wolfsburgu za cca 4 miliony eur. V sezóně 2009/10 se stal s 22 góly nejlepším střelcem německé Bundesligy. Dne 28. srpna 2010 se Džeko stal nejlepším ligovým střelcem Wolfsburgu, když s 59 góly během 96 zápasů překonal argentinského útočníka Diega Klimowicze, jenž skóroval 57krát ve 149 zápasech. Džeko ale mířil výš a ve Wolfsburgu si vydupal přestup.  

V roce 2011 Edina Džeka koupil za 32 milionů eur anglický gigant Manchester City, kde si ho vyhlédl trenér týmu Roberto Mancini. Džeko podepsal s týmem smlouvu na 4,5 roku. Debutoval v zápase proti Wolverhamptonu Wanderers 15. ledna 2011, kde si připsal asistenci u gólu Yaya Tourého. Do Česka se vrátil během Ligy mistrů v roce 2013, kdy v dresu City nastoupil v rámci základní skupiny proti Viktorii Plzeň a vstřelil jí gól, ale nezapomněl ocenit kvalitu českého klubu a jeho kapitána Pavla Horvátha.

Edin Džeko byl jedním ze strůjců historického úspěchu národního týmu, když vybojovali přímý postup na MS 2014. Mluví plynně čtyřmi jazyky: bosensky, česky, německy a anglicky. Je prvním Bosňanem, který se stal vyslancem UNICEFu. Jeho nejoblíbenějším klubem je AC Milán a jeho hráčským vzorem byl vždy ukrajinský ostrostřelec Andrej Ševčenko. Jeho přítelkyní je bosenská herečka a modelka Amra Silajdžič. 

 

Články o celebritě

Lička o Hložkovi: Je v něm zabiják pro top klub! Odhadl, za kolik by se prodal Lička o Hložkovi: Je v něm zabiják pro top klub! Odhadl, za kolik by se prodal Ve druhé polovině července oslaví teprve osmnácté narozeniny, ale na hřišti působí, jako by za Spart... číst článek
Musa jako hit jara. Může být nový Džeko? Prosadí se, věří Vavruška Musa jako hit jara. Může být nový Džeko? Prosadí se, věří Vavruška Na podzim neměla Slavia produktivního útočníka, rozebíralo se to zleva zprava. Konec těchto debat? Z... číst článek
Musa jako jednička v útoku Slavie? Vidím nového Džeka, řekl Houštecký Musa jako jednička v útoku Slavie? Vidím nového Džeka, řekl Houštecký To je příběh! Na jaře měl dál hostovat v Liberci, ale Slavia si ho před finálním soustředěním narych... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Denisa Lhotová
Denisa Lhotová
zobrazit profil Viktor Hübl
Viktor Hübl
zobrazit profil Ivan Hlinka
Ivan Hlinka
zobrazit profil František Straka
František Straka
zobrazit profil Jan Kubičík
Jan Kubičík
zobrazit profil Ondřej Čelůstka
Ondřej Čelůstka
zobrazit profil Veronika Vítková
Veronika Vítková
zobrazit profil Pavel Kubina
Pavel Kubina