Romelu Lukaku

Datum narození: 13. 5. 1993
Přezdívka: nový Drogba
Místo narození: Antverpy, Belgie
Výška: 191 cm
Profese: fotbalový útočník
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Belgický fotbalový útočník Romelu Menama Lukaku se účastnil Mistrovství světa 2014 v Brazílii. V reprezentaci se prosadil už ve svých 16 letech.

Fotbalista Romelu Menama Lukaku pochází ze sportovně založené rodiny. Jeho otec Roger Lukaku reprezentoval ve fotbale Zaire a mladší bratr Jordan prošel mládežnickou akademií Anderlechtu Brusel, kterou má za sebou i Romelu Lukaku. Tam si vysloužil přezdívku nový Drogba. Fotbalistovi Didieru Drogbovi, který je navíc jeho vzorem, se nadaný Belgičan podobá nejen vzhledem, ale též stylem hry.

ROMELU LUKAKU – SŤAL CHELSEA

S profesionálním fotbalem začal už v šestnácti letech, kdy také debutoval v belgické seniorské reprezentaci. V Anderlechtu se brzy prosadil do základní sestavy na pozici útočníka. Ve své první sezóně (2009/10) vstřelil ve 25 utkáních 15 branek a stal se králem střelců belgické ligy. Výrazně tak napomohl Anderlechtu k zisku domácího mistrovského titulu a v roce 2011 získal Ebonovou kopačku, která se uděluje nejlepšímu hráči afrického původu v belgické lize.

V utkání Evropské ligy proti Ajaxu Amsterdam vstřelil svůj první gól v evropských pohárech. V létě 2011 Romelu Lukaku podepsal kontrakt s Chelsea. Dostal tam dres číslo 18, které dříve patřilo Juriji Žirkovovi.

V červenci 2014 - po ročním hostování - přestoupil za 28 milionů britských liber (35 milionů eur) z Chelsea do Evertonu, kde podepsal pětiletou smlouvu. Společně s brazilským útočníkem Alanem z FC Red Bull Salzburg se stal v dresu Evertonu s osmi góly nejlepším kanonýrem Evropské ligy 2014/15.

S belgickou reprezentací byl Romelu Lukaku na MS 2014 v Brazílii. V osmifinále proti USA vyhrála Belgie 2:1 po prodloužení. Romelu Lukaku šel na hřiště na začátku prodloužení, vstřelil vítězný gól a na další branku přihrál. Se šampionátem se Belgie rozloučila čtvrtfinálovou porážkou 0:1 s Argentinou.

O FOTBALOVÉM MISTROVSTVÍ EURO 2016 ČTĚTE ZDE

 

Články o celebritě

Belgie v rozkladu. Strkanice a hádky hvězd v šatně, odtrhával je Lukaku Belgie v rozkladu. Strkanice a hádky hvězd v šatně, odtrhával je Lukaku „Last Dance“ výjimečné generace belgických fotbalistů zatím v Kataru vypadá jako průšvih v přímém př... číst článek
Když hráče pohání hněv. Lukaku chce po roce v Chelsea zahnat noční můru Když hráče pohání hněv. Lukaku chce po roce v Chelsea zahnat noční můru Co se může pokazit, to se pokazí – Murphyho zákon schválnosti. U nevýrazného Romela Lukaka v Chelsea... číst článek
Problém za 3 miliardy. Nemilovaný Lukaku. Prostě hraj dobře, radí mu Problém za 3 miliardy. Nemilovaný Lukaku. Prostě hraj dobře, radí mu Chelsea doma prohrávala 1:3 s Realem Madrid ve čtvrtfinále Ligy mistrů a akutně potřebovala skórovat... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Michal Kempný
Michal Kempný
zobrazit profil Jan Zabystřan
Jan Zabystřan
zobrazit profil Jakub Petružálek
Jakub Petružálek
zobrazit profil Tereza Smitková
Tereza Smitková
zobrazit profil Martin Štěpánek
Martin Štěpánek
zobrazit profil Pavel Kubina
Pavel Kubina
zobrazit profil Mark Cavendish
Mark Cavendish