Zdeněk Bakala

Datum narození: 7. 2. 1961
Místo narození: Opava
Profese: podnikatel, investor, miliardář
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Bakala, vlivný podnikatel a investor, jehož majetek byl roku 2020 odhadnut na 18 miliard korun, se oženil s modelkou Michaelou Maláčovou.

Vyučil se dámským krejčím. Pak se Zdeněk Bakala stal jedním z nejbohatších mužů Sluneční soustavy. V roce 1980 emigroval do Spojených států, kde vystudoval prestižní University of California a Dartmouth College. Mezitím se živil jako umývač nádobí, údržbář nebo číšník. Po škole nastoupil do společnosti Credit Suisse First Boston a vydělal první milion.

Zdeněk Bakala koupil Economii

Po návratu do Česka Zdeněk Bakala v roce 1994 založil vlastní investiční firmu, kterou o šest let později prodal. Peníze investoval mj. do těžební společnosti New World Resources ovládající i Ostravsko-karvinské doly, které chtěl v roce 2014 zavřít pro prodělečnost, nicméně se tak nestalo. Pohádkové miliardové jmění se začalo kupit.

V roce 2006 Zdeněk Bakala odkoupil podíl v časopise Respekt. Dva roky nato se stal vlastníkem většinového podílu firmy Economia, která kromě Respektu vydává mj. deník Hospodářské noviny, týdeník Ekonom a spravuje portály iHNed.cz, Aktuálně.cz, Centrum.cz a Atlas.cz.

Bakalovi zkrachovala automobila i TV3

Všechny investice však podnikatel Zdeněk Bakala zúročit nezvládl. Zkrachovala např. jeho automobilová firma nebo televizní stanice TV3.

I tak byl Zdeněk Bakala v roce 2011 označen časopisem Forbes za 595. nejbohatšího člověka světa a zařadil se mezi nejvlivnější české podnikatele. Roku 2020 byl jeho majetek odhadnut na 18 miliard korun. 

Bakala podpořil Schwarzenberga i ODS

V roce 2007 založil Nadaci Zděňka Bakaly. Skrze ni Zdeněk Bakala poskytuje prostředky galeriím, církvi či nemocnicím. Podporuje např. i kvalitní vzdělávání nadaných studentů v zahraničí.

Desítky milionů Zdeněk Bakala věnoval politickým stranám ODS nebo TOP 09. Patří mezi zakladatele Knihovny Václava Havla. V roce 2011 finančně podpořil rockový festival v Trutnově. V listopadu 2012 daroval Karlu Schwarzenbergovi 500 tisíc korun na jeho prezidentskou kampaň, posléze dodal ještě dva miliony Kč.

V roce 2020 Zdeněk Bakala daroval nově vznikajícímu maďarskému portálu Telex.hu zhruba 5,5 milionu korun, aniž by ve vydavatelství získal podíl.

O ZDEŇKOVI BAKALOVI ČTĚTE ZDE>>

Zdeněk Bakala je ženatý s Michaelou Maláčovou, bývalou modelkou a zakladatelkou soutěže Česká Miss. Vzali se v roce 2010. Žijí ve Švýcarsku. Vychovávají dcery Annabell a Adele a syny Arona a Arama. Z předchozího manželství s Američankou Marguerite má miliardář ještě syna Franklyna.

 

Články o celebritě

„Korupční prvky až do roztrhání těla,“ schytal to Babiš za utajené nákupy. Lhal ve Sněmovně? „Korupční prvky až do roztrhání těla,“ schytal to Babiš za utajené nákupy. Lhal ve Sněmovně? Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl podle opozičních politiků doložit, že prostředky na nákup nemovito... číst článek
Kontroverzní herec Štěpán Kozub (25): O trapasech na jevišti a natáčení s Langmajerem! Kontroverzní herec Štěpán Kozub (25): O trapasech na jevišti a natáčení s Langmajerem! Na facebooku mu jedna z fanynek píše: „Při výčtu, co všechno zvládáte, jsem si trochu poupravila jed... číst článek
Fešný syn Donutila sbalil sexy hvězdu Ulice! Přebral ji tanečníkovi ze StarDance? Fešný syn Donutila sbalil sexy hvězdu Ulice! Přebral ji tanečníkovi ze StarDance? Pořádné překvapení pro fanoušky si připravila krásná herečka Sára Affašová (26), která v současnosti... číst článek

Další Finančníci

zobrazit profil Michal Červín
Michal Červín
zobrazit profil Jiří Šmejc
Jiří Šmejc
zobrazit profil Aleš Michl
Aleš Michl
zobrazit profil Jan Moťovský
Jan Moťovský
zobrazit profil Petr Jelínek
Petr Jelínek
zobrazit profil David Radiměřský
David Radiměřský
zobrazit profil Štěpán Kočí
Štěpán Kočí