Tomio Okamura

Datum narození: 4. 7. 1972
Místo narození: Tokio
Profese: politik hnutí Svoboda a přímá demokracie, někdejší podnikatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Tomio Okamura na českou politickou scénu nastoupil raketově. Čechojaponec se stal senátorem, chtěl být i prezidentem a roku 2013 zasedl ve Sněmovně.

Mládí Tomia Okamury nebylo lehké. Narodil se v Tokiu moravské matce a japonskému otci (dědeček byl Korejec). Když mu bylo šest let, vrátila se s ním a jeho dvěma bratry matka do tehdejšího Československa, ale nedokázala se o děti postarat.

TOMIO OKAMURA: DĚLAL JSEM POPELÁŘE

Tomio Okamura do dvaceti koktal

Putoval do dětského domova v Mašťově u Podbořan. "Tam jsem zažil, co je to šikana," vzpomínal Tomio Okamura na těžké časy už jako dospělý. "Brečel jsem pod peřinou." Do svých 20 let koktal.

Jako mladý Tomio Okamura odjel zkusit štěstí do Japonska, kde devět let pracoval třeba jako prodavač popcornu v tokijském kině. Vrátil se pak do Česka a od roku 1994 podnikal, především v pohostinství, v obchodu (dovoz japonských potravin a módy, provozování pražských restaurací Staré časy, U Vejvodů a dalších), v turismu (jednatel cestovky Miki Travel Prague), v průvodcovské činnosti a překladatelství. V roce 2012 svůj majetek odhadl na 40 milionů korun.

Okamura v reality show Den D

Začal také vydávat čtvrtletník Pivní magazín a je spoluautorem několika knih. Publikace Český sen se hned po vydání v roce 2010 umístila mezi deseti nejprodávanějšími kniham. Dalšími tituly Tomia Okamury jsou Umění vládnout, Umění žít, Umění přímé demokracie či Velká japonská kuchařka.

Známou tváří se Tomio Okamura stal coby viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, poté účinkoval jako jeden z investorů v televizní reality show Den D v České televizi.

Okamura tvrdil, že do politiky nechce

Pokud jde o politiku, bývá Tomio Okamura označován za demagoga (analýzy jeho výroků ve volební kampani ukázaly, že nejčastěji používá neověřitelná tvrzení, popřípadě až třikrát více nepravdivá než pravdivá).

A to se týká i jeho postoje k politické kariéře. "Žádnou novou stranu zakládat nechci, neplánuju a neplánuju ani svoji kandidaturu do nějaké nové i jiné strany. Prostě do politiky vstoupit nehodlám," prohlásil Tomio Okamura v září 2011.

Prohlašoval třeba, že Senát je obsazen pouze "dobře placenými loutkami poslanců", přesto v říjnu 2012 do horní komory zasedl, a to za Zlínsko. Tomio Okamura např. podepsal návrh části kolegů na obžalování prezidenta Václava Klause z velezrady za jím vyhlášenou amnestii. 

Po Úsvitu Tomio Okamura založil SPD

Volební úspěch ho vedl k tomu, že poté kandidoval na prezidenta ČR (neuspěl) a v květnu 2013 založil politické hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (stěžoval si, že novináři jeho hnutí přirovnávají k řecké neonacistické straně Zlatý úsvit).

Hnutí Ústvit se ve volbách 2013 dostalo do Sněmovny a získal čtrnáct poslaneckých křesel. Tomio Okamura se vzdal senátorského postu a ponechal si poslanecký mandát.

Křeslo poslance Tomio Okamura obhájil v parlamentních volbách 2017, a to jako předseda své další partaje, tedy SPD (Svoboda a přímá demokracie). Do voleb 2021 vkročil jako lídr moravskoslezské kandidátky. V dolní komoře setrval.

O TOMIU OKAMUROVI ČTĚTE ZDE>>

Tomio Okamura byl tří roky ženat s Japonkou Mie, s níž má syna Ruye. Mezi jeho partnerky patřila prý zhruba půl roku i modelka Ornella Štiková. V roce 2013 se začal českojaponský politik objevovat na veřejnosti s o devatenáct let mladší studentkou Monikou Talašovou. Jejich vztah skončil poté, co Monika Talašová v březnu 2016 dostudovala Vysokou školu ekonomickou a dala politikovi kopačky.

 

 

 

 

Články o celebritě

Před eurovolbami vede ANO. Lídr Spolu Vondra burcuje: „Chcete do zóny Ruska, nebo na Západ?“ Před eurovolbami vede ANO. Lídr Spolu Vondra burcuje: „Chcete do zóny Ruska, nebo na Západ?“ Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK hnutí ANO s... číst článek
Bývalý ministr Jaroslav Bašta: Podlehl zákeřné nemoci! Bývalý ministr Jaroslav Bašta: Podlehl zákeřné nemoci! Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 75 let poslanec Jaroslav Bašta (SPD). Muž, jehož politická pouť zača... číst článek
Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta (†75): Trpěl nádorem v krku? Sněmovna ho uctí minutou ticha Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta (†75): Trpěl nádorem v krku? Sněmovna ho uctí minutou ticha Politik, diplomat a jeden z neúspěšných kandidátů na prezidenta Jaroslav Bašta podlehl zákeřné choro... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Václav Heřman
Václav Heřman
zobrazit profil Jaroslav Vymazal
Jaroslav Vymazal
zobrazit profil Fidel  Castro
Fidel Castro
zobrazit profil Ladislav Chlupáč
Ladislav Chlupáč
zobrazit profil Karel Zitterbart
Karel Zitterbart
zobrazit profil Tomáš Hüner
Tomáš Hüner
zobrazit profil Eva Zamrazilová
Eva Zamrazilová