Miroslav Lidinský

Datum narození: 23. 9. 1972
Místo narození: Chlum u Třeboně
Profese: bývalý policista, válečný veterán, politik
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Poručík ve výslužbě Miroslav Lidinský byl policistou a příslušníkem Útvaru speciálních operací Vojenské policie. V srpnu 2015 se stal předsedou hnutí Úsvit - Národní koalice.

Po průmyslovce pracoval Miroslav Lidinský jako technolog. Později narukoval k Pohraniční stráži, která se transformovala v Pohraniční policii a následně byla začleněna do Policie ČR. Jako policista začínal v rodném Chlumu u Třeboně.

MIROSLAV LIDINSKÝ A JASNÉ NE IMIGRACI

V roce 1996 Miroslav Lidinský přestoupil k Zásahové jednotce v Českých Budějovicích, v níž byl deset let. Při této náročné práci zvládl vystudovat Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. Poté začal učit na Jihočeské univerzitě tělesnou výchovu pro zdravotní záchranáře. Stal se potápěčem, pyrotechnikem, leteckým záchranářem, instruktorem taktické a střelecké přípravy.

V listopadu 2006 Miroslav Lidinský nastoupil k Útvaru speciálních operací Vojenské policie – SOG (Special Operations Group), připravované na boj proti terorismu doma i v zahraničí. Hned rok nato odletěl do Afghánistánu. V provincii Helmand byl 28. července 2007 těžce raněn; protitanková střel RPG mu utrhla levý kotník. V roce 2010 mu lékaři museli amputovat nohu pod kolenem.

Po úraze jej přítelkyně přivedla ke golfu. A tak se posléze z Miroslava Lidinského stal špičkový handicapovaný sportovec. V letech 2010 až 2013 byl čtyřikrát vítězem Evropského poháru EDGA (European Disabled Golf Asociation). Je vicemistrem Evropy golfu handicapovaných 2010 a vicemistrem ČR golfu handicapovaných v letech 2011 a 2012.

O MIROSLAVU LIDINSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Ve volbách do Senátu 2014, v nichž Miroslav Lidinský kandidoval jako nestraník za Občanskou konzervativní stranu v obvodu č. 15 – Pelhřimov, neuspěl. Roku 2015 se stal členem hnutí Úsvit přímé demokracie a v srpnu 2015 byl zvolen předsedou tohoto hnutí, které se přejměnovalo na Úsvit – Národní koalice.

Válečný veterán Miroslav Lidinský je držitelem řady vyznamenání. Roku 2008 dostal Medaili Karla Kramáře za odvahu. Získal též dva Záslužné kříže ministryně obrany – stříbrný a bronzový.

S bývalou manželkou, s níž se rozvedl roku 2008, má Miroslav Lidinský dceru Kláru.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Vítek Fiala
Vítek Fiala
zobrazit profil Pavel Batěk
Pavel Batěk
zobrazit profil Soon-Yi Previn
Soon-Yi Previn
zobrazit profil Javier Peña
Javier Peña
zobrazit profil Sylvie Navarová
Sylvie Navarová
zobrazit profil Petra Svoboda
Petra Svoboda
zobrazit profil Veronika Červínová
Veronika Červínová