Jiří Kobza

Jiří Kobza

Datum narození: 27. 12. 1955
Místo narození: Praha
Profese: politik hnutí Svoboda a přímá demokracie, bývalý diplomat

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jiří Kobza, někdejší člen KSČ a diplomat, v parlamentních volbách 2021 obhájil poslanecký mandát.

Absolvoval obor geologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Za sebou Jiří Kobza má dvouletý postgraduál v oboru zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze.

JIŘÍ KOBZA - JAK SE BRÁNIT ISLAMIZACI

Byl zaměstnán ve Strojexportu, kde mj. řídil pobočky v Jordánsku a v Íránu. V roce 1992 se Jiří Kobza vrátil do Česka a začal podnikat v oboru obchodního poradenství, a to zejména pro zahraniční firmy.

Kobza pracoval jako chargé d´affaires

V letech 2000 až 2004 Jiří Kobza pracoval pro ministerstvo zahraničních věcí jako obchodní rada a posléze coby chargé d´affaires na velvyslanectví v Teheránu. Dále pak mj. působil v Zambii a po zemětřesení na Haiti zajišťoval podmínky pro dovoz a umístění darované české nemocnice.

Do politiky se někdejší komunista Jiří Kobza (v KSČ byl v letech 1988 až 1989) pokusil vstoupit ve volbách 2016. Na post středočeského zastupitele tehdy již jako člen hnutí Svoboda a přímá demokracie nedosáhl. V témže roce neuspěl ani s kandidaturou do Senátu.

Nezdarem pro Jiřího Kobzu skončily též parlamentní volby 2013, do nichž šel ještě jako nestraník za hnutí Úsvit. Poslanecký mandát za hnutí SPD získal ve volbách 2017. Zvolen byl v Praze.

V komunálních volbách 2018 se Jiřímu Kobzovi nepodařilo usednout do Zastupitelstva hlavního města Prahy ani do Zastupitelstva městské části Praha 10. V parlamentních volbách 2021 si udžel křeslo v dolní komoře.

Poslanec Jiří Kobza mluví anglicky, německy, rusky, italsky a persky. Mezi jeho záliby patří hudba a chov koní. Věnuje se též psaní článků zejména pro různé weby. Je autorem knihy S kůží na trh (2020).

Jiří Kobza je rozvedený. Z manželství má dvě dospělé děti a další dvě s partnerkou, s níž žije.

 

Další Politici

zobrazit profil Ivan Jančárek
Ivan Jančárek
zobrazit profil Markéta Juřicová
Markéta Juřicová
zobrazit profil Romana Fischerová
Romana Fischerová
zobrazit profil Andrea Babišová
Andrea Babišová
zobrazit profil Martina Lisová
Martina Lisová
zobrazit profil Miloš Vystrčil
Miloš Vystrčil
zobrazit profil Sergej Šojgu
Sergej Šojgu
zobrazit profil Michal Stehlík
Michal Stehlík