Josef Lux

Josef Lux

Datum narození: 1. 2. 1956
Datum úmrtí: 22. 11. 1999
Místo narození: Ústí nad Orlicí
Profese: politik, předseda KDU-ČSL
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Josef Lux byl jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století. Pro lidovce především osobnost, která je přenesla z minulosti do moderní politiky, která stranu dovedla do parlamentu i většiny polistopadových vlád.

Josef Lux po Střední zemědělsko-technické škole v Lanškrouně pokračoval ve studiích na Vysoké škole zemědělské v Brně. Od ukončení studií až do roku 1990 pracoval v různých funkcích v Jednotném zemědělském družstvu v Zálší.

V politice se Josef Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za niž byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Členem této parlamentní komory byl i ve volebním období 1990 až 1992. Byl rovněž předsedou ČSL (1990–1992) a posléze KDU-ČSL (1992–1998). Stal se vicepremiérem a ministrem zemědělství v obou vládách Václava Klause (1992–1998).

Politická hvězda Josefa Luxe zazářila nejjasněji v závěru roku 1997. Kdy postupný rozpad tehdejší vládní koalice ODS, ODA a KDU-ČSL vyvrcholil odchodem lidovců a následně i aliance z vlády. Josef Lux se stal jedním ze stabilizačních prvků. Prezident Václav Havel ho pověřil vedením předběžných politických rozhovorů o podobě vlády, která měla Českou republiku dovést k předčasným volbám. Výsledkem jeho mise se stala vláda premiéra Josefa Tošovského, v níž si Josef Lux a zároveň lidová strana zajistili významné postavení.

Po červnových volbách v roce 1998 však ztroskotala vize Josefa Luxe o společné vládě KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody a lidovci se náhle ocitli v opozici. Přitom v jedné fázi konzultací se na jednacím stole objevila i varianta se jménem Josefa Luxe na místě předsedy vlády.

V průběhu povolebních jednání v létě 1998 navrhl vítěz voleb, předseda ČSSD Miloš Zeman, Josefa Luxe do funkce předsedy vlády. V šestnáctičlenné vládě měla mít podle Miloše Zemana a Josefa Luxe osm zástupců ČSSD, po čtyřech pak KDU-ČSL a US, přičemž skupina všech ministrů z každé koaliční strany měla mít právo veta. Návrh ztroskotal u Ústavního soudu, výsledkem byla tzv. opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS.

Lékaři u Josefa Luxe zjistili onemocnění chronickou leukémií. V září 1999 se ve Spojených státech podrobil transplantaci kostní dřeně, přes úspěch operace však zemřel v Seattlu na komplikace způsobené zápalem plic 22. listopadu 1999 v brzkých ranních hodinách středoevropského času. Pohřben v Hemžích u Chocně.

Josef Lux byl ženatý. S manželkou Věrou Luxovou vychovali dva syny a čtyři dcery. Vdova po lídrovi KDU-ČSL se aktivně věnuje práci v lidové straně, v roce 2001 také založila Nadační fond Josefa Luxe, který podporuje výuku etiky na školách a pomáhá nemocným leukémií.

Právem se mu přezdívalo ministr vyjednávání. Byl to velmi obratný politik i lidový a milující otec.

Roku 2000 byl Jesefu Luxovi in memoriam propůjčen Řád T. G. Masaryka II. třídy.

 

Články o celebritě

Lhaní i Babišova šmelina! Nejostřejší debata Blesku: Babiš se překřikoval s opozicí Lhaní i Babišova šmelina! Nejostřejší debata Blesku: Babiš se překřikoval s opozicí Jako ve školní družině to včera vypadalo ve studiu Blesku v pražských Holešovicích. V předvolební su... číst článek
Zneužíváte nebožtíka! Hamáček to v Blesku schytal za zesnulého Luxe Zneužíváte nebožtíka! Hamáček to v Blesku schytal za zesnulého Luxe Tenhle výrok se vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) při nejmenším nepovedl. Za slova o tom, že by Č... číst článek
Řežba a křik v superdebatě Blesku! Babiš pod palbou kvůli majetkům a Pandora Papers Řežba a křik v superdebatě Blesku! Babiš pod palbou kvůli majetkům a Pandora Papers Tahle debata byla mimořádně vyhrocená. Volební místnosti se otevřou již v pátek a lídrům ve studiu B... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jaroslav Malý
Jaroslav Malý
zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Jiří Švec
Jiří Švec
zobrazit profil Taťána Malá
Taťána Malá
zobrazit profil Kateřina Valachová
Kateřina Valachová
zobrazit profil Milan Kolář
Milan Kolář
zobrazit profil Jana Hanzlíková
Jana Hanzlíková