Jan Zahradník

Datum narození: 23. 3. 1949
Místo narození: České Budějovice
Profese: politik ODS, 1. hejtman Jihočeského kraje, pedagog
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Jan Zahradník byl prvním jihočeským hejtmanem. V parlamentních volbách 2013 získal poslanecký mandát, který roku 2017 obhájil. Ve volbách 2021 zvolen nebyl.

Českobudějovický rodák Jan Zahradník vysokoškolské vzdělání získal na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze v oboru učitelství matematiky a fyziky. Poté pracoval jako středoškolský učitel na Gymnáziu J. V. Jirsíka. Následně založil soukromé Česko-anglické gymnázium, jehož byl do roku 2000 ředitelem.

VĚČNÝ STUDENT JAN ZAHRADNÍK

Jan Zahradník byl prorektorem

Do politiky Jan Zahradník vstoupil v roce 1989 - zakládal Občanské fórum středoškolských učitelů Jihočeského kraje. V roce 1990 se stal zastupitelem města České Budějovice. Do ODS vstoupil roku 1991.

V roce 2000 byl Jan Zahradník zvolen prvním hejtmanem nově vzniklého Jihočeského kraje, tuto funkci vykonával do roku 2008. V letech 2009 až 2011 byl prorektorem pro zahraniční vztahy Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Poté vyučoval jako odborný asistent na Katedře matematiky Pedagogické fakulty.

Zahradníkovi pomohly preferenční hlasy

Ve volbách do Sněmovny 2013 Jana Zahradníka přednostní hlasy voličů vynesly z jedenáctého místa kandidátky ODS v Jihočeském kraji a stal se poslancem. V ODS platí za experta na životní prostředí.

V krajských volbách 2016 Jana Zahradníka stejně jako v parlamentních 2017 ODS nasadila jako lídra za Jihočeký kraj. Oba posty obhájil a také pozici zastupitele ve volbách 2020. V parlamentních volbách 2021 zvolen nebyl. 

O JANU ZAHRADNÍKOVI ČTĚTE ZDE>> 

Jan Zahradník je ženatý, má dvě dospělé dcery.



 

Další Politici

zobrazit profil Terezie Holovská
Terezie Holovská
zobrazit profil Zdeněk Matušek
Zdeněk Matušek
zobrazit profil Bohumil Šimek
Bohumil Šimek
zobrazit profil Monika Jarošová
Monika Jarošová
zobrazit profil Jan Pošvář
Jan Pošvář
zobrazit profil Petra Pecková
Petra Pecková
zobrazit profil Jiří Dort
Jiří Dort