Jan Stráský

Datum narození: 24. 12. 1940
Datum úmrtí: 6. 11. 2019
Místo narození: Plzeň
Profese: ekonom, poslední premiér federální vlády

Související celebrity

Životopis

Ekonom Jan Stráský byl posledním premiérem federální vlády. Pak zastával posty ministra dopravy nebo šéfa resortu zdravotnictví.

Absolvoval obchodní akademii v Plzni. Následně Jan Stráský, a to od roku 1963, studoval filozofii a politickou ekonomii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poté pracoval ve Státní bance československé.

JAN STRÁSKÝ ŘÍDIL NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA

S budoucím prezidentem Václavem Klausem, který výrazně ovlivnil jeho kariéru, se potkal po roce 1968 v pobočce SBČS v Praze 1. „Dva roky jsme sdíleli kancelář. Byli jsme stejně staří, měli jsme podobné zájmy,“ vzpomínal Jan Stráský na začátek 70. let 20. století.

V letech 1991 až 1998 byl Jan Stráský členem ODS. Následně přešel do Unie svobody. Stal se posledním premiérem ve federální vládě. Během své kariéry vystřídal také post ministra dopravy a šéfa resortu zdravotnictví. Působil též jako poslanec.

Nikdy se netajil svou vášní k cigaretám. „Kouřím trvale od šestnácti, teď už nemá cenu něco měnit,“ řekl v roce 2013 Jan Stráský, o kterém se říkalo, že měl jako jediný vždy k dispozici popelník i v bytě nekuřáka Václava Klause.

O JANU STRÁSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Po prodělání mozkové mrtvice Jan Stráský chodil jen s námahou, byl totiž částečně ochrnutý. Ale i přesto si důchod užíval jako vášnivý turista.

Poslední československý premiér Jan Stráský zemřel 6. listopadu 2019. Bylo mu 78 let.

 

Další Politici

zobrazit profil Eva Decroix
Eva Decroix
zobrazit profil Ján Lahvička
Ján Lahvička
zobrazit profil Marie Kaufmann
Marie Kaufmann
zobrazit profil Lukáš Blažej
Lukáš Blažej
zobrazit profil Lubomír Metnar
Lubomír Metnar
zobrazit profil Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
zobrazit profil Jan Řehounek
Jan Řehounek