Michal Kováč

Michal Kováč

Datum narození: 5. 8. 1930
Datum úmrtí: 5. 10. 2016
Místo narození: Ľubiša, Československo
Profese: první slovenský prezident, někdejší bankéř a politik
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Michal Kováč, po rozpadu Československa první slovenský prezident, byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Jeho zdravotní stav lékaři vyhodnotili za natolik vážný, že jej uvedli do umělého spánku.

Bývalého slovenského prezidenta, někdejšího bankéře a politika Michala Kováče již řadu let ničila Parkinsonova choroba; hospitalizován byl opakovaně. Z nemocnice již neodešel, zemřel 5. října 2016 na selhání srdce.

MICHAL KOVÁČ - JAK EXPREZIDENT DOSTAL DOTACI NA LÉKY

Hlavou samostatné Slovenské republiky byl Michal Kováč od 2. března 1993 do 2. března 1998. Jeho nástupcem se stal Rudolf Schuster, který mu v roce 2000 propůjčil slovenské státní vyznamenání Řád Ľudovíta Štúra I. třídy.

Po sametové revoluci Michal Kováč působil jako ministr financí Slovenské republiky v rámci Československa (prosinec 1989 – červen 1991), a to ve vládě Milana Čiče, v první vládě Vladimíra Mečiara a ve vládě Jána Čarnogurského; dále jako poslanec Federálního shromáždění (1990 až 1992) a poslední předseda Sněmovny lidu Federálního shromáždění (1992). Michal Kováč patřil k politikům, kteří nebyli zastánci rozpadu Československa, k němuž došlo koncem prosince 1992.

Michal Kováč vystřídal za svůj život tři politické strany: KSS, z níž byl vyloučen roku 1970, VPN (1990 až 1991). Z té ihned po rozkolu ve straně přešel do HZDS Vladimíra Mečiara, kde se v květnu téhož roku stal místopředsedou.

Po absolvování Vysoké školy ekonomickou v Bratislavě zde Michal Kováč rok půsibil jako asistent. Poté pracoval v bankovnictví, kde skončil krátce po sametové revoluci - a vstoupil do politického života. Za totality působil i v zahraničí, např. jako pedagog na bankovní škole na Kubě či náměstek v Živnostenské bance v Londýně. Odtud jej zastánci komunistické diktatury stáhli v roce 1969 a následně, v rámci čistek po srpnové okupaci Československa, jej vyloučili z Komunistické strany Slovenska. Za normalizace byl bankovním úředníkem či pracovníkem Výzkumného ústavu pro finance a úvěr, později Ústředního ústavu národohospodářského výzkumu. 

S manželkou Emílií měl slovenský exprezident dva sny – Michala a Juraje. Média zahltila kauza tzv. únos Michala Kováče ml., který byl násilně zavlečen do rakouského Hainburgu. Událost se odehrála 31. srpna 1995. Z této akce byla podezřelá Slovenská informační služba pod vedením Ivana Lexy. Aféra však nekončila trestně-právním výsledkem – podezřelé amnestoval Vladimír Mečiar, a to z pozice úřadujícího prezidenta.

 

 

Další Politici

zobrazit profil Miloslav Ransdorf
Miloslav Ransdorf
zobrazit profil Zuzana Klusová
Zuzana Klusová
zobrazit profil Bořivoj Šarapatka
Bořivoj Šarapatka
zobrazit profil Eva Rajchmanová
Eva Rajchmanová
zobrazit profil Vojtěch Munzar
Vojtěch Munzar
zobrazit profil Petr Urbánek
Petr Urbánek
zobrazit profil Stanislav Fridrich
Stanislav Fridrich