Antonín Prachař

Antonín Prachař

Datum narození: 14. 12. 1962
Místo narození: Uherské Hradiště
Profese: politik, podnikatel, 16. ministr dopravy
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik Antonín Prachař, byl coby člen hnutí ANO 2011 v od ledna do listopadu 2014 ministrem dopravy ve vládě Bohuslava Sobotky.

Vystudoval Střední průmyslovou školu ve Zlíně v oboru dopravní stavby, poté obor dopravní stavební údržba a rekonstrukce tratí na Vysoké škole v Žilině. To už Antonín Prachař pracoval jako vedoucí údržby dopravy v chemických závodech v Přerově.

Na přelomu tisíciletí se Antonín Prachař angažoval jako viceprezident ve Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia.

Do politiky Antonín Prachař vstoupil v roce 2012 jako člen hnutí ANO 2011. O dva roky později už ho nový předseda vlády Bohuslav Sobotka jmenoval ministrem dopravy (šestnáctým v pořadí, ve funkci nahradil Zdeňka Žáka, který působil ve vládě Jiřího Rusnoka). Býval ale často kritizován za to, že nedržel sliby a neinvestoval dostatek peněz do stavby nových dálnic.

Nespokojená slova slýchal nejen od podnikatelů, ale i politiků. Káral ho dokonce i jeho tehdejší stranický šéf Andrej Babiš. Antonín Prachař, který ve funkci setrval pouze od ledna do listopadu 2014, byl považován za jednoho ze slabších ministrů ve vládě Bohuslava Sobotky.

V senátních volbách 2014 Antonín Prachař kandidoval za hnutí ANO v obvodu č. 63 - Přerov. Postoupil do druhého kola, v němž ho porazila Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

V únoru 2016 Antonín Prachař z hnutí ANO 2011 vystoupil a posléze začal spolupracovat s hnutím STAN, za nějž se mu nepodařilo získat poslanecký mandát ve volbách 2017.

V komunálních volbách 2018 se Antonín Prachař stal zastupitelem města Přerov, když jako nestraník vedl tamní kandidátku hnutí STAN.

Neuspěl ve volbách 2020 s další kandidaturou do horní komory. V červnu 2021 Antonín Prachař oznámil, že s politikou končí a složil mandát zastupitele.

O ANTONÍNU PRACHAŘOVI ČTĚTE ZDE>>

Antonín Prachař je ženatý. Má dva syny.

 

Články o celebritě

Další Politici

zobrazit profil Milan Richter
Milan Richter
zobrazit profil Tomáš Jirsa
Tomáš Jirsa
zobrazit profil Petr Gajdáček
Petr Gajdáček
zobrazit profil Miloslava Vostrá
Miloslava Vostrá
zobrazit profil Andrea Brzobohatá
Andrea Brzobohatá
zobrazit profil Sebastian Kurz
Sebastian Kurz