Jan Mühlfeit

Jan Mühlfeit

Datum narození: 8. 1. 1962
Místo narození: Jihlava
Profese: manažer

Související celebrity

Životopis

Manažer Jan Mühlfeit, jeden nejúspěšnějších Čechů působících ve světovém byznysu, dobyl americkou megafirmu Microsoft. Byl jejím prezidentem pro Evropu. Nevadilo ani, že za totality pracoval pro StB.

Poradce pro řadu vládních a mezinárodních organizací, jako AIESEC, Světové ekonomické fórum, Evropská komise či OECD, Jan Mühlfeit je jedním z mála světoznámých českých manažerů. Globální stratég ve firmě Microsoft působil téměř 22 let. Do této společnosti nastoupil již v roce 1993, a to na pozici marketingového ředitele. Od  února 1998 do roku 2000 působil jako jednatel a generální ředitel české pobočky. Kontroverzním případem z doby jeho působení je kauza Mironet vs. Microsoft, která se týká porušování autorských práv. Podle vedení Mironetu měl údajně Jan Mühlfeit společně s obchodním ředitelem českého Microsoftu Vladimírem Smutným ovlivňovat vyšetřování, které souviselo se snahou této firmy nabízet k prodeji počítače bez předinstalovaného operačního systému Microsoft Windows 98.

Jan Mühlfeit se díky výborným obchodním výsledkům stal ředitelem celého regionu střední a východní Evropy a členem nejvyššího celosvětového vedení společnosti. Od srpna 2002 byl jmenován do funkce viceprezidenta pro Evropu, Střední Východ a Afriku. Pod jeho vedením si region CEE, který měl přímo na starosti, udržel po čtyři roky nejlepší hodnocení v rámci globálního působení Microsoftu. V letech 2005-2006 byl viceprezidentem pro veřejnou správu a později byl jmenován do funkce prezidenta Microsoft Corporation pro Evropu, kterou zastával až do svého odchodu na konci roku 2014. Mühlfeit se podílel na formulaci celosvětové strategie Microsoftu pro nové trhy (Emerging Markets) a byl poradcem mnoha vládních a nevládních organizací v regionu (EMEA).

Studoval obor informační technologie na fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. V době ČSSR před sametovou revolucí působil ve vědeckotechnické rozvědce (první správě SNB v rámci StB a používal krycí jméno Masopust). Byl povýšen do funkce staršího referenta. Řádně prošel hodnocením prověrkových komisí a jako bezúhonný člověk byl doporučen k další službě u ministerstva vnitra. Tehdejší ministr Ján Langoš v roce 1991 Mühlfeita povýšil do hodnosti nadporučíka. Poté, roku 1991, odešel do české softwarové společnosti Software602, kde zastával pozici ředitele mezinárodního obchodu a marketingu. Je držitelem několika cen. Společnost Microsoft jej ocenila v roce 1994 v rámci prestižního vyznamenání Presidential Award for Excellence. Třikrát obdržel titul Osobnost roku české informatiky. V roce 1996 zvítězil v anketě Nejviditelnější osobnost informačních technologií. Cenu přemiéra Nejlepší manažer České republiky dostal v rou 1999.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Tomáš Dastlík
Tomáš Dastlík
zobrazit profil Kateřina Klepišová
Kateřina Klepišová
zobrazit profil Slavomír Lener
Slavomír Lener
zobrazit profil Vladimír Sobotka
Vladimír Sobotka
zobrazit profil Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoli)
Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoli)
zobrazit profil Antónia Lišková
Antónia Lišková
zobrazit profil Bronislav Schwarz
Bronislav Schwarz