Související celebrity

Životopis

Přední česká módní kritička Františka Čížková byla redaktorka a komentátorka Blesku a Blesk.cz. Časopis Reflex ji zařadil mezi nejvlivnější osobnosti české módy.

Za totality byla Františka Čížková 24 let v domácnosti. Chtěla se plně věnovat výchově synů. Přestože její muž slušně vydělával, chtěla se realizovat. „Nestačilo mi být profesionální matkou a manželkou,“ řekla módní policistka Blesku pro ženy. Po třicítce šla na volnou nohu a do stálé práce nastoupila až ve čtyřiceti. „Troufám si říct, že ženy po čtyřicítce nemusejí mít pocit, že jsou na odpis. Stačí jen překonat trému, určitý ostych, trochu si věřit a překonat jisté stereotypy. Na věku až tak nezáleží,“ mínila Františka Čížková.

MÓDNÍ GURU FRANTIŠKA ČÍŽKOVÁ

Módě se paní Františka začala věnovat začátkem 80. let 20. století, a to v podstatě sama pro sebe. Ale protože se pohybovala v okruhu lidí, kteří pracovali v médiích a showbyznysu, začal být o její věci zájem. Věnovala se ateliérové tvorbě, konkrétně ruční pletáži. Začínala se silnou vlnou oděvních výtvarníků, třeba s návrhářkou Liběnou Rochovou. Několikrát vystavovala v zahraničí, dokonce i v Paříži.

Když se Františka Čížková vrhla na kritiku, záhy se stala obávanou ženou. Dobře totiž věděla, co je in a co je out. Dobře věděla, jaké přešlapy dělají lidé v oblékání nejčastěji a kde je hranice vkusu. Názory módní guru brali vážně nejen objekty jejího zájmu, tedy zejména celebrity, ale též módní návrháři.

Drobná tmavovláska si rozhodně nebrala servítky. Posuďte sami. Jak vypadalo v jejím podání třeba hodnocení Plesu v Opeře, který se konal první únorovou sobotu 2016? Bylo, jako ostatně vždy, nesmlouvavé. Moderátorka Televizních novin na Nově Lucie Borhyová dostala nechvalný glejt „úlet večera“. Dobře ve Františčině podání nedopadl ani hlavní pár plesu, tedy herečka Jitka Schneiderová a tanečník Marek Dědík - „jemná nuda“. Jejich oděv byl v barvě smuteční černě, což se podle „paní módy“ na Ples v Opeře nehodí. Ani modelka Iva Kubekovámódní kritičce nepřišla až tak moc ok. Její model nazvala „průsvitem večera“. Zkušené oko Františky Čížkové tehdy naopak zaujaly modely Lukáše a Veroniky Hejlíkových - „správná noblesa“, zvláště pak krajková krása na těle herečky a modelky Simony Krainové, kterou pasovala na královnu plesu.

Františka Čížková zemřela v prosinci 2019. Bylo jí 67 let.

 

Články o celebritě

10 nej akcí ve Varech! Kde potkáte Deppa, na co jít do kina a kde pařit? 10 nej akcí ve Varech! Kde potkáte Deppa, na co jít do kina a kde pařit? Máme pro vás návod, jak si co nejlépe užít 55. ročník MFF Karlovy Vary! Kdy a kde se konají ty nejle... číst článek
Připravte si kapesníky! Schneiderová dojatá z dcery Připravte si kapesníky! Schneiderová dojatá z dcery Její dcera Sofie Anna (15) vstoupila do puberty, Jitka Schneiderová (48) ale tvrdí, že se ze řetězu ... číst článek
Další „koroňátko“ je na světě: Moderátor Evropy 2 má měsíc po svatbě dceru s pohádkovým jménem! Další „koroňátko“ je na světě: Moderátor Evropy 2 má měsíc po svatbě dceru s pohádkovým jménem! Současná doba přeje miminkům! Na svět přišlo další děťátko, co bylo počato během koronavirové pandem... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Miloš Fikejz
Miloš Fikejz
zobrazit profil Adrian Stojkov
Adrian Stojkov
zobrazit profil Lucie Bílá
Lucie Bílá
zobrazit profil Lucie Orgoníková
Lucie Orgoníková
zobrazit profil Michaela Kudláčková
Michaela Kudláčková
zobrazit profil Jan Holásek
Jan Holásek
zobrazit profil Kryštof Krýzl
Kryštof Krýzl
zobrazit profil Ladislav Šedivý
Ladislav Šedivý