Bíba Křepelková

Bíba Křepelková

Datum narození: 27. 7. 1922
Profese: baletka, tenistka, pedagožka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Božena Křepelková, bývalá tenistka a baletka, všemi zvaná Bíba, která dějiny tance vyučovala na pražské AMU, byla první manželkou herce Vlastimila Brodského.

Vystudovala hudební vědu na Karlově universitě v Praze. Teorii tance pak absolvovala na AMU. Božena Křepelková, zvaná Bíba, účinkovala v karlínském divadle nebo v Armádním uměleckém souboru skladatele Víta Nejedlého.

Jako pedagožka na AMU působila už od roku 1955. O bezmála třicet let později se stala tamní profesorkou. Jedenáct let pracovala jako vedoucí katedry. Vystavěla základy historického studia tance u nás. Bíba Křepelková je autorkou knih Dějiny českého baletu od roku 1918, Dějiny ruského baletu nebo Dějiny umělecké kultury.

O BÍBĚ KŘEPELKOVÉ BRODSKÉ ČTĚTE ZDE>>

Poprvé ji Vlastimil Brodský oslnil svým výkonem na jevišti. Bíba Křepelková Brodská mu porodila syny, muzikanta a výtvarníka MarkaPár se rozvedl kvůli hercově slabosti pro sličné dívky. Prostě mu sbalila kufry a šel. Podruhé se oženil s divou Janou Brejchovou, která mu porodila dceru Terezu Brodskou. Mezi jeho lásky patřily ještě herečky Jiřina Jirásková nebo Jaroslava Adamová. V roce 2002 spáchal Brodský sebevraždu.

Bíba Křepelková se roku 2012 stala prababičkou, její vnučka tehdy porodila syna.

 

Články o celebritě

Další Osobnosti

zobrazit profil Lucie Radová
Lucie Radová
zobrazit profil Robin van Persie
Robin van Persie
zobrazit profil Dominika Myslivcová
Dominika Myslivcová
zobrazit profil Yemi Akinyemi
Yemi Akinyemi
zobrazit profil Petr Čejka
Petr Čejka
zobrazit profil Karina Rchichev
Karina Rchichev
zobrazit profil Radůza (Radka Vranková)
Radůza (Radka Vranková)