Martin Janecký

Martin Janecký

Datum narození: 29. 2. 1980
Místo narození: Liberec
Profese: umělecký sklář, pedagog
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Umělecký sklář Martin Janecký se ke sklu dostal už ve třinácti letech. Přitahovala ho drsná atmosféra sklárny, kouř a rámus. Studoval v zahraničí, kde začal své zkušenosti předávat dál.

Vstával každé ráno něco před pátou hodinou, aby mohl pracovat ve sklárně svého otce a stihnout pak ještě sklářskou průmyslovku. Po škole odjel Martin Janecký do Švédska, Holandska a také do amerického New Yorku, kde vyfukoval umění a zkušenosti od nejrůznějších designérů.

Ve Spojených státech Martin Janecký posléze zůstal. Kromě toho, že tam začal tvořit své unikátní sklenění sochy, svoji techniku se rozhodl předávat dál, o což byl zájem hned na několika školkách. Workshopy navštívil i v Japonsku, Indii nebo Turecku.

Sklář Martin Janecký svá díla představil na řadě vernisáží. V Česku, které mu nezůstaůlo cizí, se rozhodl vytvořit zázemí pro sebe i pro další umělce.

Martin Janecký několik let chodil se zpěvačkou Lenkou Dusilovou, s níž se potkal v jednom z klubů v USA, kde hrála v rámci svého hudebního turné. V roce 2009 zpěvačka prozradila, že plánují svatbu. Posléze však jejich vztah skončil.

 

 

Další Umělci

zobrazit profil Adam Plachetka
Adam Plachetka
zobrazit profil Matyáš Adamec
Matyáš Adamec
zobrazit profil Albert Samoura
Albert Samoura
zobrazit profil Ida Saudková
Ida Saudková
zobrazit profil Berenika Saudková
Berenika Saudková
zobrazit profil Tereza Hrzánová
Tereza Hrzánová
zobrazit profil Matěj Cichra
Matěj Cichra