Petr Janda

Datum narození: 2. 5. 1942
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, kytarista, skladatel, podnikatel
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Petr Janda je frontman kapely Olympic, jedné z nejslavnějších skupin Česka. S hity Želva, Osmý den nebo Jasná zpráva se vryl do myslí mnoha tisíců lidí.

Na Olympic tancují generace o mnoho let mladší než je Petr Janda. Titul „legenda“ mu stvrdil rok 1993, kdy byl uveden do Sině Slávy Akademie české populární hudby.

Petr Janda začínal v kapele Sputnik

Pochází z hudební rodiny. Matka Petra Jandy hrála na křídlo a otec na housle. Na ně hrál i Petr. Ve čtrnácti ale potkal svou největší lásku, kytaru. Nemohl ji opustit ani po studiích na spojovacího technika. Nastoupil do skupiny Sputnici i se svým bratrem Jiřím.

Poté vedl Big Beat Quintet a dostal se do Karkulky, kapely, kde hrál i jeho kolega Pavel Chrastina. Karkulka se ale rozpadla a vznikla skupina Olympic. Petr Janda se stal v roce 1965 jejím frontmanem. Vydali několik desítek alb a koncertovali v zahraničí.

Hity Janda skládal i pro jiné interprety

V kapele Petr Janda zpíval, hrál na kytaru a skládal hity. A nejenom pro sebe, ale i pro zpěvačky Marii Rottrovou a Hanu Zagorovou, zpěváka Václava Neckáře nebo Jiřího Korna, který byl nějakou dobu také členem Olympicu.

Po Sametové revoluci 1989 došlo k útlumu kulturní poptávky a Petr Janda začal podnikat. Vytvořil vlastní nahrávací studio Propast a založil hudební agenturu, vydavatelství a nakladatelství. Olympic po menší pauze ale znovu naladil struny a vydal nové desky.

Jandův Olympic dostal šest Slavíků

Třikát Petr Janda s Olympicem získal Českého Slavíka v kategorii Nejlepší skupina roku a třikrát Zlatého slavíka. Hity Dej mi víc své lásky, Dynamit nebo Taky jsem se narodil bos odhalily kouzlo nesmrtelnosti.

Byl také předsedou výboru Ochranného svazu autorského a v roce 2004 Petr Janda neúspěšně kandidoval jako nestraník do Senátu. Ukázal se též jako porotce soutěže X Factor.

Jandova dcera Marta zazářila v Německu

První manželka Jana mu porodila syna Petra a dceru Martu. Janu Jandovou ale sužovala rakovina, na kterou v roce 1991 zemřela. Na rakovinu později umřel i jejich syn Petr. Marta Jandová odešla z domova a stala se členkou německé skupiny Die Happy. V Německu žila řadu let. V Česku se též stala hvězdou.

Podruhé se Petr Janda oženil s o sedmadvacet let mladší Martinou, se kterou má dceru Elišku. Vztah ale nevydržel a nakonec se kvůli manželčině nevěře rozvedli. Jeho další manželkou se stala o čtyřicet let mladší Alice Jandová, rozená Alice Fojtíková. Spolu mají dcery Anežku a Rozárii. I tento vztah se v některých obdobích pohyboval na hranici rozvodu.

 

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Alžběta Bartošová
Alžběta Bartošová
zobrazit profil Martin Maxa
Martin Maxa
zobrazit profil Jana Fabiánová
Jana Fabiánová
zobrazit profil zpěvačka Victoria
zpěvačka Victoria
zobrazit profil Tony  Bennett
Tony Bennett
zobrazit profil Michael Jackson
Michael Jackson
zobrazit profil Markéta Foukalová Tošovská
Markéta Foukalová Tošovská
zobrazit profil Soňa Červená
Soňa Červená