Jiří Adamíra

Jiří Adamíra

Datum narození: 2. 4. 1926
Datum úmrtí: 14. 8. 1993
Místo narození: Dobrovice
Profese: herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Jiří Adamíra byl významný divadelní herec, který ztvárnil i řadu filmových rolí. Díky svému kultivovanému hlasu patřil mezi vyhledávané dabéry.

V roce 1945 začal hrát divadlo, ve stejném roce se narodila jeho pozdější partnerka Hana Maciuchová. Filmu se Jiří Adamíra začal věnovat v 50. letech 20. století, ale zanedlouho se k divadelnímu životu vrátil, konkrétně do Státního divadla v Ostravě, kde účinkoval deset let.

JIŘÍ ADAMÍRA BYL ZAMLADA SAMÝ PRŮŠVIH

Z Ostravy Jiří Adamíra zamířil do Prahy, kde se stal součástí Realistického divadla, a to až do roku 1990. Ztvárňoval především role intelektuálů s aristokratickými rysy.

Dostal Státní cenu Klementa Gottwalda

Měl krásný hlas, se kterým si mimo dabingu mohl dovolit namlouvat audioknihy nebo recitovat umělecké texty do rozhlasu. Ke konci svého života si Jiří Adamíra zahrál několik rolí v Národním divadle.

Poslední film natočil ještě v roce své smrti. Jednalo se o Kadeř královny Bereniké, kde si zahrál s Jiřinou Jiráskovou, Hanou Maciuchovou, Josefem Vinklářem a Františkem Němcem.

Za výkon ve filmu Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, který v roce 1965 režíroval Antonín Moskalyk, byla Jiřímu Adamírovi udělena Státní cena Klementa Gottwalda. Oceněn byl ještě Cenou Jaroslava Průchy v roce 1987 a v roce 1989 si vysloužil titul zasloužilého umělce.

O JIŘÍM ADAMÍROVI ČTĚTE ZDE>>

Za svůj život se Jiří Adamíra dvakrát oženil. Jeho životní družkou se nakonec stala Hana Maciuchová. I tu opakovaně žádal o ruku, ale ona ho vždy odmítla. Syna Marka Adamíru měl se svou druhou ženou Ljubou Benešovou.

Jiří Adamíra zemřel 14. srpna 1993 na rakovinu páteře. Bylo mu 67 let.

 

Články o celebritě

15 let od smrti Josefa Langmilera (†83): Ženu mu přebral Adamíra, zmlátil ho jako psa! 15 let od smrti Josefa Langmilera (†83): Ženu mu přebral Adamíra, zmlátil ho jako psa! Jeho podmanivým hlasem sváděl Peyrac Angeliku, sám si pak zahrál v desítkách klasických českých film... číst článek
Hana Maciuchová (†75): JAK ROZDĚLILA DĚDICTVÍ 21 MILIONŮ? Hana Maciuchová (†75): JAK ROZDĚLILA DĚDICTVÍ 21 MILIONŮ? Na rozdíl od některých kolegů, kteří si ani neplatili sociální pojištění, herečka s penězi dobře hos... číst článek
Hana Maciuchová (†75) se na smrt připravovala: Podrobnosti z její závěti! Hana Maciuchová (†75) se na smrt připravovala: Podrobnosti z její závěti! Na rozdíl od některých kolegů, kteří si ani neplatili sociání pojištění, herečka s penězi dobře hosp... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Leighton Meester
Leighton Meester
zobrazit profil Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch
zobrazit profil Marie Švestková
Marie Švestková
zobrazit profil Pavel Neškudla
Pavel Neškudla
zobrazit profil Juraj Kukura
Juraj Kukura
zobrazit profil Abby Elliott
Abby Elliott
zobrazit profil Liev Schreiber
Liev Schreiber
zobrazit profil Kim Cattrall
Kim Cattrall