Hana Maciuchová

Datum narození: 25. 11. 1945
Datum úmrtí: 26. 1. 2021
Místo narození: Šternberk
Profese: herečka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Herečka Hana Maciuchová, která ztvárnila desítky skvělých rolí ve filmu, televizi i na divadelních prknech, bojovala se zákeřnou chorobou - s rakovinou.

Hana Maciuchová už odmala ráda zpívala a recitovala. Pražskou DAMU absolvovala v roce 1968. Z Divadla Za branou přešla na Vinohrady. Před kamerou debutovala v mezinárodně ceněném snímku Organ. Zahrála si i v Samotářích nebo v dramatu Člověk proti zkáze, kde předvedla Olgu Scheinpflugovou, manželku spisovatele Karla Čapka.

HANA MACIUCHOVÁ - KONEC KARIÉRY?

Hana Maciuchová hrála v mnoha televizních filmech i seriálech. Ve Vinohradském divadle ztvárnila role v inscenacích Obchodník s deštěm, Zločin a trest nebo Cyrano z Bergeraku.

Největší příležitosti získávala Hana Maciuchová v seriálech. Žárlivou manželku nacvičila do Nemocnice na kraji města. K vidění byla i v Četnických humoreskách nebo v Dobré čtvrti. Výraznou roli dostala i v nekonečné sáze Ulicekde se rozhodla skončit. Podle informací médií to bylo právě proto, že jí začaly zdravotní problémy.

Deset let Hana Maciuchová učila na Státní konzervatoři v Praze. Za výkony v rozhlase získala dvakrát cenu Neviditelný herec. Dvě má i zlatá zrcátka ankety TýTý, které obdržela v kategorii nejlepší herečka. V roce 2010 byla vyznamenána prezidentem Václavem Klausem Medailí Za zásluhy v oblasti kultury.

O HANĚ MACIUCHOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Životní láskou Hany Maciuchové byl Jiří Adamíra, žila s ním dvacet let, až do jeho smrti. Nikdy se nevzali. Ze zdravotních důvodů nemohla mít děti. Velmi blízko k ní měl i její herecký kolega, Bořivoj Navrátil. Pak se začala objevovat po boku profesora Karla Pstružiny, posléze ve společnosti lékaře Karla Valdaufa.

Herečka Hana Maciuchová zemřela 26. ledna 2021.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Sofía Vergara
Sofía Vergara
zobrazit profil Pavel Skřípal
Pavel Skřípal
zobrazit profil Tomáš Töpfer
Tomáš Töpfer
zobrazit profil Petr Motloch
Petr Motloch
zobrazit profil Marie Švestková
Marie Švestková
zobrazit profil Nicholas Galitzine
Nicholas Galitzine
zobrazit profil Vlastina Svátková
Vlastina Svátková
zobrazit profil Eva Kristínová
Eva Kristínová