Bořivoj Navrátil

Datum narození: 26. 9. 1933
Datum úmrtí: 31. 10. 2011
Místo narození: Kroměříž
Profese: herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Bořivoj Navrátil, který se proslavil řadou kladných i záporných rolí, koncem října 2011 podlehl rakovině tlustého střeva.

Ve třech letech mu zemřela matka. O rok později spáchal otec sebevraždu. Rodinu pak Bořivoj Navrátil našel u své tety. Věděla, že chce hrát, ale pro jistotu ho poslala na obchodní akademii. Naučil se těsnopis a v psaní na stroji byl několikrát nejlepší v kraji.

Navrátil - z milovníka zloduchem

Od patnácti let Bořivoj Navrátil mluvil sprostě. Díky tomu se zbavil ráčkování a mohl hrát divadlo. Nejprve hrál milovníky a lékaře. Pak se oholil a stal se hereckým zloduchem. 

Po absolvování brněnské JAMU se Bořivoj Navrátil vydal do těšínského divadla. Následovala Opava a Ostrava, kde poznal budoucí manželku, tanečnici Marii Steinovou. Ta se s ním kvůli odloučení rozvedla. Na křídlech lásky v tragédii Romeo a Julie totiž odletěl do Národního divadla v Praze, kde ona žít kvůli své práci nemohla.

Navrátil si oholil hlavu a přišel o vlasy

Zahrál si v dramatech Námluvy Pelopovy nebo Optimistická tragédie. Do alegorie bratří Čapků Ze života hmyzu si Bořivoj Navrátil musel oholit hlavu. Vlasy už mu nedorostly a on tak získal originální lesk coby člověk i herec.

Z Národního divadla po jednatřiceti letech odešel. V Divadle Na zábradlí ztvárnil role v Rackovi nebo ve Služce. Do své smrti byl Bořivoj Navrátil členem divadelního souboru Kašpar. Dvacet let učil na Pražské konzervatoři a dva roku i na DAMU.

Zahrál si v Návštěvnících i v Ulici

V psychologickém dramatu Ucho, v němž zazářila Jiřina Bohdalová spolu s Radoslavem Brzobohatým, získal jednu ze svých prvních filmových rolí. Následovaly Sestřičky nebo Pozor, vizita!. Knoflíky trhal Bořivoj Navrátil ladným pohybem v komedii Knoflíkáři. Své umění ukázal i v seriálu Návštěvníci nebo v nekonečné Ulici.

Sagarmatha, film o dobytí nejvyšší hory světa, se natáčel v nadmořské výšce 5400 metrů. Herec Bořivoj Navrátil dostal vysokohorskou nemoc a málem zemřel. Zotavil se a hrál dál. Na rakovinu tlustého střeva už ale nevyzrál. Podlehl jí v osmasedmdesáti letech.

S tanečnicí Marií Steinovou měl Bořivoj Navrátil syna Kryštofa.

 

Další Herci

zobrazit profil Hailee Steinfeld
Hailee Steinfeld
zobrazit profil Igor Bareš
Igor Bareš
zobrazit profil Keanu Reeves
Keanu Reeves
zobrazit profil Michał  Żebrowski
Michał Żebrowski
zobrazit profil Rosalie Malinská
Rosalie Malinská
zobrazit profil Markéta Hrubešová
Markéta Hrubešová
zobrazit profil Barbora Petrová
Barbora Petrová
zobrazit profil Tomáš Dianiška
Tomáš Dianiška