Valérie Zawadská

Datum narození: 19. 9. 1958
Místo narození: Šternberk
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Valérie Zawadská se objevila v řadě filmů a seriálů. Diváci si ji ovšem oblíbili pro její dovednosti při dabingu.

Herečka s polskými a maďarskými kořeny Valérie Zawadská se hned v počátcích své kariéry výrazně prosadila v dabingu díky svému nezaměnitelnému hlasu. Báječně namluvila Peggy, manželku Ala Bundy (ktrerého daboval Pavel Zedníček) z amerického seriálu Ženatý se zavázky, Jill z Kutila Tima nebo Rebu v Deníku zasloužilé matky. Pomstychtivě se Valérie Zawadská chechtala i za Glenn Close jako Cruella DeVil z pohádky 101 dalmatinů. Hlas propůjčila i moderátorce Oprah Winfrey a herečkám Angelice Huston, Claudii Cardinale nebo Joan Collins ze seriálu Dynastie. Není divu, že za dabing si vysloužila ocenění v anketě Týtý hned šestkrát po sobě a zvítězila několikrát i v divácké kategorii v každoročně udělované Ceně Františka Filipovského. V rámci Ceny Miroslava Moravce jí byl navíc i udělen titul královny českého dabingu (a Sněženkového království).

Valérie Zawadská se objevila i ve velkém množstvím filmů, televizních inscenacích a seriálech. Jejím prvním počinem před kamerou byla komedie Ten svetr si nesvlíkej, kde podlehla lázeňskému švihákovi v podání Jiřího Krampola, později Valérie v několika rolích měla dokonce i odvážnější scény, ve kterých odhalila prsa.

Zahrála si v řadě oblíbených seriálů

Poté následovaly spíše menší role, např. v seriálu Hospoda a ve filmech Saturnin či Snowboarďáci. Hodně na sebe upozornila rolí Růženy v Rodinných poutech. Růža v seriálu začínala tím, že vypomáhala v kavárně Mileny Steinmasslové a sváděla Reného Přibila, v druhé řadě byla ještě důležitější, jelikož její neteř Marie (Renata Visnerová-Prokopová) byla jednou z hlavních postav seriálu a velká láska Saši Rašilova. Valérie nezmizela ze seriálu ani po jeho přejmenování na Velmi křehké vztahy, zahrála si ale i v Ulici, Vyprávěj a v Gymplu s (r)učením omezeným.

V minulosti donášela StB

Za minulého režimu byla Valérie Zawadská členkou komunistické strany a pod krycím jménem Eva donášela v rámci StB na kolegyni ZoruJandovou. Obě herečky se už ale v minulosti smířily.

V roce 2010 herečka bojovala o život, když prodělávala těžký zánět slinivky. Když tehdy ležela v Motole na jednotce intenzivní péče, všichni se o ní báli, zejména pak její životní partner, muzikant Roman „Krokus“ Kříž, se kterým žije už přes dvacet let. Spolu mají dva syny – Jana a o tři roky mladšího Romana.

 

Další Herci

zobrazit profil Martin Finger
Martin Finger
zobrazit profil Isa Briones
Isa Briones
zobrazit profil Jaromír Hanzlík
Jaromír Hanzlík
zobrazit profil Robert Jašków
Robert Jašków
zobrazit profil Jitka Sedláčková
Jitka Sedláčková
zobrazit profil Ayo Edebiri
Ayo Edebiri
zobrazit profil Václav Kopta
Václav Kopta