Valérie Zawadská

Datum narození: 19. 9. 1958
Místo narození: Šternberk
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Valérie Zawadská se objevila v řadě filmů a seriálů. Diváci si ji ovšem oblíbili pro její dovednosti při dabingu.

Herečka s polskými a maďarskými kořeny Valérie Zawadská se hned v počátcích své kariéry výrazně prosadila v dabingu díky svému nezaměnitelnému hlasu. Báječně namluvila Peggy, manželku Ala Bundy (ktrerého daboval Pavel Zedníček) z amerického seriálu Ženatý se zavázky, Jill z Kutila Tima nebo Rebu v Deníku zasloužilé matky. Pomstychtivě se Valérie Zawadská chechtala i za Glenn Close jako Cruella DeVil z pohádky 101 dalmatinů. Hlas propůjčila i moderátorce Oprah Winfrey a herečkám Angelice Huston, Claudii Cardinale nebo Joan Collins ze seriálu Dynastie. Není divu, že za dabing si vysloužila ocenění v anketě Týtý hned šestkrát po sobě a zvítězila několikrát i v divácké kategorii v každoročně udělované Ceně Františka Filipovského. V rámci Ceny Miroslava Moravce jí byl navíc i udělen titul královny českého dabingu (a Sněženkového království).

Valérie Zawadská se objevila i ve velkém množstvím filmů, televizních inscenacích a seriálech. Jejím prvním počinem před kamerou byla komedie Ten svetr si nesvlíkej, kde podlehla lázeňskému švihákovi v podání Jiřího Krampola, později Valérie v několika rolích měla dokonce i odvážnější scény, ve kterých odhalila prsa.

Zahrála si v řadě oblíbených seriálů

Poté následovaly spíše menší role, např. v seriálu Hospoda a ve filmech Saturnin či Snowboarďáci. Hodně na sebe upozornila rolí Růženy v Rodinných poutech. Růža v seriálu začínala tím, že vypomáhala v kavárně Mileny Steinmasslové a sváděla Reného Přibila, v druhé řadě byla ještě důležitější, jelikož její neteř Marie (Renata Visnerová-Prokopová) byla jednou z hlavních postav seriálu a velká láska Saši Rašilova. Valérie nezmizela ze seriálu ani po jeho přejmenování na Velmi křehké vztahy, zahrála si ale i v Ulici, Vyprávěj a v Gymplu s (r)učením omezeným.

V minulosti donášela StB

Za minulého režimu byla Valérie Zawadská členkou komunistické strany a pod krycím jménem Eva donášela v rámci StB na kolegyni ZoruJandovou. Obě herečky se už ale v minulosti smířily.

V roce 2010 herečka bojovala o život, když prodělávala těžký zánět slinivky. Když tehdy ležela v Motole na jednotce intenzivní péče, všichni se o ní báli, zejména pak její životní partner, muzikant Roman „Krokus“ Kříž, se kterým žije už přes dvacet let. Spolu mají dva syny – Jana a o tři roky mladšího Romana.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Maisie Williams
Maisie Williams
zobrazit profil Michael Keaton
Michael Keaton
zobrazit profil Miles Teller
Miles Teller
zobrazit profil Gugu Mbatha-Raw
Gugu Mbatha-Raw
zobrazit profil Samuel Arnold
Samuel Arnold
zobrazit profil James McAvoy
James McAvoy
zobrazit profil Roman Říčař
Roman Říčař
zobrazit profil Eva Čížkovská
Eva Čížkovská