James McAvoy

James McAvoy

Datum narození: 21. 4. 1979
Místo narození: Glasgow, Skotsko
Profese: herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

James McAvoy je nesmírně charizmatický herec s výraznýma modrýma očima, které si každý zapamatuje. Můžeme ho znát například jako fauna z filmu Letopisy Narnie: Lev, Čarodejnice a skříň, dále ze snímků Wanted nebo Pokání.

James McAvoy se narodil ve Skotském městě Glasgow 21. dubna 1979. Když se jeho rodiče rozvedli, společně se svojí sestrou Joy vyrůstal u prarodičů. Protože pochází z katolické rodiny, jako malý se toužil stát misionářem. I přesto ale studoval a poté v roce 2000 úspěšně dokončil skotskou královskou akademii (Royal Scottish Academy) v oboru hudba a drama. Po studiu pracoval dva roky v supermarketu Sainsbury´s v pekařském oddělení. Poprvé se před kamerou ale objevil již v roce 1995, v u nás nevysílaným britském dramatu The Near Room (1995), kde si zahrál s Andym Sarkisem. Hrál také v televizních seriálech Bratrsvo neohrožených (2001), Deti planety duny (2003) nebo Shameless (2004), což byly Jamesovy první větší kroky v jeho herecké kariéře.  V romantické komedii Wimbledon (2004) v roli Carla Colta se objevil po boku Kirsten Dunsteové a Paula Bettanyho. Dramatem Uvnitř tančím (2004), který James považoval za svoje největší herecké dobrodružství, svým hereckým výkonem chytl za srdce nejednoho diváka. Ztvárnil zde téměř kompletně ochrnutého, avšak rebelujícího mladíka.

Jeho velkým zlomem v divácké popularitě byl snímek Letopisy Narnie: Lev, čaroděj a skříň (2005) zfilmovaný podle knižní předlohy C.S. Lewise, a kde ztvárnil pohádkovou postavu fauna. O rok později zazářil v úspěšném filmu Poslední skotský král (2006), kde zaujal kritiky svou rolí mladého lékaře. Další snímky, které stojí za zmínku a kde ztvárnil zajímavé role, jsou například Penelope (2006), Vášen a cit (2007), kde si zahrál s Anne Hathawayovou, dále například Pokání (2007), kde měl po boku slavnou herečku Keiru Knightleyovou nebo Angelinu Jolie a Morgena Freemana, se kterými hrál ve filmu Wanted (2008). Roku 2011 ztvárnil roli mladšího profesora X ve filmu X-men První třída (2011).Mezi nejnovější Jamesovy snímky patří romantické drama Zmizení Eleaonor Rygbiové: Ona (2013) a Zmizení Eleaonor Rygbiové: On (2013), Trans (2013), Sviňák (2013) a další díl X-menů, tentokrát X-man: Budoucí minulost (2014). James získal řadu ocenění, cenu Emmy za roli v seriálu Děti Duny v roce 2003, v roce 2004 ocenění britské Comedy Awards v kategorii nejlepší herecký nováček a v roce 2006 cenu BAFTA v kategorii nejlepší mladý objev roku.

James McAvoy nyní žije v Londýně a od roku 2006 je ženatý s o devět let starší herečkou Anne-Marií Duff, se kterou hrál v seriálu Shameless. V roce 2010 se jim narodil jejich první syn Brendan McAvoy.
James  McAvoy
výborně hraje emoce, a postavy, které ztvárňuje, by zvládl zahrát málokdo. Jeho herecké výkony se dají považovat za výjimečné, a James každou svou rolí umí šokovat. Jedná se o velmi nadějného herce a už nyní můžeme pozorovat, že se na plátnech kin objevuje čím dál častěji. James McAvoy rozhodně nepatří mezi herce, kteří se z našich obrazovek během pár let vytratí. Naopak.

 

Další Herci

zobrazit profil Eva Nosálková-Leinweberová
Eva Nosálková-Leinweberová
zobrazit profil Timothy Olyphant
Timothy Olyphant
zobrazit profil Kateřina Macháčková
Kateřina Macháčková
zobrazit profil Marek Vašut
Marek Vašut
zobrazit profil Michaela Doležalová
Michaela Doležalová
zobrazit profil Jiří Voskovec
Jiří Voskovec
zobrazit profil Klaudia Dudová
Klaudia Dudová
zobrazit profil Tereza Nvotová
Tereza Nvotová