Jana Brejchová

Datum narození: 20. 1. 1940
Místo narození: Praha
Profese: herečka

Související celebrity

Životopis

Herečka Jana Brejchová je jednou z nejznámějších a nejobdivovanějších českých umělkyň. Pověstná byla svou krásou i charismatem.

Poprvé se Jana Brejchová na plátně objevila již ve 13 letech. V 50. až 70. letech 20. století byla nejobsazovanější českou herečkou a sbírala ceny na českých i zahraničních festivalech. Mezi její nezapomenutelné výkony patří role ve filmech Vlčí jámaVyšší princip, Skalpel prosím, Noc na Karlštějně, Hodíme se k sobě, miláčku? nebo Kdyby tisíc klarinetů.

O JANĚ BREJCHOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Brejchová byla čtyřikrát vdaná. Poprvé slavila svatbu už v 17 letech a jejím vyvoleným se tehdy stal režisér Miloš Forman, s nímž se ale kvůli jeho nevěře rozvedla po čtyřech letech manželství, tedy v roce 1962 (ostatně kvůli oscarovému režisérovi měla později konflikty se svojí mladší sestrou Hanou, rovněž herečkou, s níž se slavný režisér také zapletl).

Pak si Jana Brejchová na truc vzala německou hereckou hvězdu Ulricha Theina, s nímž otěhotněla. Potratila však a po roce se rozvedli.

V roce 1964 se Jana Brejchová vdala za Vlastimila Brodského a vydržela s ním dlouhých 16 let. Mají spolu dceru Terezu Brodskou. Po třetím rozvodu se už do dalšího manželství nehnala a s Jaromírem Hanzlíkem žila deset let jen v partnerském vztahu. Nicméně ve dvaapadesáti letech se vdala počtvrté - opět za herce, jímž byl Jiří Zahajský. Vydrželi spolu až do jeho smrti, kdy podlehl rakovině a Jana Brejchová se z toho zhroutila.

 

Další Herci

zobrazit profil Marla Maples
Marla Maples
zobrazit profil Alec Baldwin
Alec Baldwin
zobrazit profil Miroslav Etzler
Miroslav Etzler
zobrazit profil Tereza Bebarová
Tereza Bebarová
zobrazit profil Michelle Rodriguez
Michelle Rodriguez
zobrazit profil Jiří Zahajský
Jiří Zahajský
zobrazit profil Pavla Drtinová
Pavla Drtinová