Jan Železný

Datum narození: 16. 6. 1966
Místo narození: Mladá Boleslav
Váha: 88 kg
Výška: 185 cm
Profese: oštěpař
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Legendární oštěpař Jan Železný v roce 1987 pokořil hranici 87 metrů. Následovaly fantastické hody z Osla, Pietersburgu a Sheffieldu. V roce 1996 přehodil skoro celý jenský stadion; dosáhl 98,48 metru.

K atletice se Jan Železný dostal přes házenou a hokej, kriketový míček odpaloval k osmdesáti metrům. Do oštěpu se zamiloval na vojně. Správnou volbu povolání si potvrdil v roce 1987 na československém mistrovství v Nitře, kde předvedl svůj první rekord. O rok později přivezl z olympiády stříbro. Na další závody přijížděl v pozici favorita.

JAN ŽELEZNÝ - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Třikrát se stal Jan Železný mistrem světa, třikrát vyhrál olympijské hry. Soupeři neměli naději, přehazoval je o celé metry. V roce 2000 vyhrál anketu Atlet světa, dvakrát se stal Atletem Evropy, sedmkrát atletem Česka a čtyřikrát Sportovcem roku.

Tehdejší prezident Václav Havel ho v roce 2001 vyznamenal medailí Za zásluhy. Krom toho Jan Železný zasedal v Českém i Mezinárodním olympijském výboru.

Několik medailí mu uteklo kvůli zraněním zad, ramene či achillovky. S vrcholovou kariérou se Jan Železný rozloučil bronzem z mistrovství Evropy 2006. Hodem 85,92 metru překonal světový rekord v kategorii veteránů nad 40 let.

Své rady a zkušenosti předává dál z pozice trenéra. Mezi jeho svěřence patřila i olympijská vítězka Barbora Špotáková nebo mistr Evropy Vítězslav Veselý - evropská trofej je jediný klenot, kterého Jan Železný nikdy nedosáhl. Kromě trénování začal také podnikat.

O JANU ŽELEZNÉM ČTĚTE ZDE>>

V roce 1987 se oženil s bývalou zdravotní sestrou Martou Železnou. Vychovali syna Jana a dceru Katarinu. V roce 2007 se rozvedli. S někdejší partnerkou Barborou VýbornouJan Železný dvě dcery. V srpnu 2019 se oženil se svou svěřenkyní Andreou Drápalovou.

 

Články o celebritě

Vadlejch touží ke sbírce stříber přidat zlato: Mám nejlepší pozici, co kdy byla Vadlejch touží ke sbírce stříber přidat zlato: Mám nejlepší pozici, co kdy byla Čtyřicet let po legendárním medailovém festivalu na premiérovém světovém šampionátu v Helsinkách je ... číst článek
Operace svalovce Lucie Bílé: Musel pod diamantovou frézu! Operace svalovce Lucie Bílé: Musel pod diamantovou frézu! Nejen historie se opakuje! Lucie Bílá (56) má už druhého chlapa s operovanou páteří. A oba zachránil... číst článek
Chci rekord! Zlatou tretru Ostrava znovu ozdobí nejlepší atlet světa Chci rekord! Zlatou tretru Ostrava znovu ozdobí nejlepší atlet světa Létající tyčkař Armand Mondo Duplantis ze Švédska bude hlavní hvězdou 62. ročníku Zlaté tretry Ostra... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Sergio Ramos García
Sergio Ramos García
zobrazit profil Radek Faska
Radek Faska
zobrazit profil Milan Procházka
Milan Procházka
zobrazit profil Michal Řepík
Michal Řepík
zobrazit profil Zdeněk Růžička
Zdeněk Růžička
zobrazit profil Michal Češka
Michal Češka
zobrazit profil Alžběta Dufková
Alžběta Dufková