Édinson Cavani

Édinson Cavani

Datum narození: 14. 2. 1987
Místo narození: Salto, Uruquay
Váha: 72 kg
Výška: 184 cm
Profese: fotbalový útočník
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Édinson Cavani je uruguajský fotbalový útočník momentálně působící ve francouzském klubu Paris Saint-Germain. Je to střelec, který umí rozhodovat zápasy.

Édinson Cavani, celým jménem Édinson Roberto Cavani Gómez, fotbalově vyrostl v uruguajském klubu Danubio FC. Po jeho úspěšném vystoupení na jihoamerickém mládežnickém šampionátu projevily zájem některé evropské velkokluby. Cavani ale v lednu 2007 přetoupil do Palerma za 4,5 milionu eur. Už ve své druhé sezóně v Palermu bojoval o místo v základní sestavě s Fabriziem Miccolim a Amaurim. Po odchodu Amauriho do Juventusu v červnu 2008 Cavani zaujal jeho místo v sestavě a vytvořil útočnou dvojici s Miccolim.

V sezóně 2008/09 nastřílel Cavani celkem 14 ligových branek. Svou pozici si udržel i v sezóně 2009/10 pod novým trenérem Walterem Zengou a také pod jeho následovníkem Delio Rossim. V dubnu 2010 podepsal s Palermem novou smlouvu platnou do června 2014, kterou nedodržel a v červenci 2010 odešel za 16 milionů eur do Neapole. Tam se dočkal prvního kolektivního úspěchu v podobě zisku Coppa Italia (italský ligový pohár - 2011/12). Následující sezona byla taktéž velmi úspěšná. Neapol skončila druhá, postoupila do Ligy mistrů a Cavani se stal s 29 góly nejlepším kanonýrem italské ligy. Zájem velkoklubů rostl a talentovaný střelec si mohl vybírat. 

Édinson Cavani se stal po sezoně žádaným zbožím a dne 16. července 2014 se stal hráčem francouzského velkoklubu Paris Saint-Germain. Ten Neapoli vyplatil 64 milionů eur, což byl francouzský rekord - Cavani se stal nejdražším hráčem historie v rámci francouzských klubů. Vedle hvězd typu Zlatana Ibrahimoviče se neztratil. V sezoně 2013/14 vyhrál s PSG Coupe de la Ligue (francouzský ligový pohár) a finále proti Olympique Lyon, které skončilo 2:1, rozhodl Cavani dvěma góly.

Édinson Cavani je také oporou uruguajské reprezentace, kde tvoří obávanou dvojici s kontroverzním střelcem Luisem Suárezem. Dne 6. února 2008 debutoval v A Týmu Uruguaje v přátelském zápase proti Kolumbii a hned vstřelil jeden gól svého celku, střetnutí skončilo remízou 2:2. Byl členem reprezentačních týmu, které brali čtvrté místo na MS 2010 i Konfederačním poháru 2013.

Édinson Cavani má dva bratry, kteří jsou také fotbalisty. Jako dítě vzhližel k argentinskému útočníkovi Gabrielu Batistutovi. Je ženatý s Mariií Soledad Cabrisovou, se kterou má dva syny. Dvojice ovšem kvůli Cavaniho aférce s mladou studentkou oznámila v roce 2014 rozvod.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Petra Hynčicová
Petra Hynčicová
zobrazit profil Mario Balotelli
Mario Balotelli
zobrazit profil Pavel Nedvěd
Pavel Nedvěd
zobrazit profil David Křížek
David Křížek
zobrazit profil Juraj Valach
Juraj Valach
zobrazit profil Lukáš Brož
Lukáš Brož
zobrazit profil Karolína Plíšková
Karolína Plíšková
zobrazit profil Lucie Švecová
Lucie Švecová