Plácido Domingo

Datum narození: 21. 1. 1941
Profese: operní zpěvák, dirigent
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Operní pěvec, který zvládá role tenora i barytona. Navíc je i dirigentem a celý svět ho zná jako jednoho ze "Tří tenorů".

Plácida Dominga mohli milovníci vážné hudby v ČR osobně vidět a slyšet v roce 2011 na koncertě v Českém Krumlově.

PLÁCIDO DOMINGO BYL HOSPITALIZOVÁN S EMBÓLIÍ

Ostatní ho znají buď ze sólové dráhy, anebo díky celosvětovému turné Tří tenorů (Plácido Domingo, Luciano Pavarotti a José Carreras), které se odehrávalo na největších stadionech světa. Bylo i součástí úvodního ceremoniálu světového fotbalového mistrovství v roce 1990.

Slavný pěvec Plácido Domingo je skoro přírodní úkaz, protože jako jeden z mála zvládal zazpívat jak tenor, tak baryton. A zároveň účinkuje jako dirigent a stal se uměleckým ředitelem amerických operních scén (New York, Washington, Los Angeles).

Dirigování i hru na klavír Plácido Domingo vystudoval v Mexiku, kam se s rodiči v dětství přestěhoval. První angažmá získal v Tel Avivu, poté debutoval v New Yorku. Role Dona José v Carmen (Georges Bizet) a zároveň hlavní role v Madame Butterfly (Puccini) z něj udělaly hvězdu už na počátku kariéry.

Od svého debutu v neworské Metropolitní opeře v roce 1968 byl Plácido Domingo jedním z nejžádanějších sólistů na celosvětově nejdůležitějších operních scénách. Jako jeden z mála umělců zvládal náročné party i v operách Richarda Wagnera.

Plácido Domingo je držitelem hned několika Cen Grammy a Cen Latin Grammy.

O PLÁCIDOVI DOMINGOVI ČTĚTE ZDE>>

Pěvec je podruhé ženatý. V prvním manželství měl Plácido Domingo syna José Plácida Dominga, který působí jako fotograf, z druhého, s bývalou pěvkyní Martou Ornelasovou, má další dva syny.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Adéla Elbel
Adéla Elbel
zobrazit profil Peter Pecha
Peter Pecha
zobrazit profil Dalibor Janda
Dalibor Janda
zobrazit profil Mirai Navrátil
Mirai Navrátil
zobrazit profil Naďa Brabcová
Naďa Brabcová
zobrazit profil Iva Bittová
Iva Bittová
zobrazit profil Taylor Swift
Taylor Swift
zobrazit profil Gyöngyi Bodišová
Gyöngyi Bodišová