Bohdan Pomahač

Bohdan Pomahač

Datum narození: 8. 3. 1971
Místo narození: Ostrava
Profese: plastický chirurg
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Bohdan Pomahač je český plastický chirurg, který vedl tým provádějící první úplnou transplantaci obličeje ve Spojených státech amerických a teprve třetí operaci tohoto typu na celém světě.

Jeho otec byl chemický inženýr a matka učitelka. Dětství prožil v Ostravě. Jako mladík byl Bohdan Pomahač vášnivým šachistou. Studoval Lékařskou fakultu na Univerzitě Palackého v Olomouci. Už během studia byl na stáži v Bostonu v Massachusetts, kam se také hned po absolvování univerzity vydal pracovat. Nastoupil do nemocnice Brigham and Women's Hospital, kde trvale působí od roku 2001 a v současné době je ředitelem popáleninového centra. V harvardském programu se věnoval praxi plastické chirurgie a od roku 2005 má na tento obor certifikát.

V roce 2012 mu byla Českou transplantační nadací udělena cena za rozvoj transplantační medicíny. Bohdan Pomahač stojí u zrodu rekonstrukční plastické chirurgie. Je jedním z těch, kteří pokládají základy a rozvíjejí tento obor. Operace pomáhá popáleným pacientům k získání nových končetin či obličeje, ale také možnost vrátit se zpět do společnosti a začít nový plnohodnotný život. Začínal s částečnými transplantacemi obličejů - první provedl v roce 2009, nahrazoval pacientův nos, horní ret, tváře a vrchní část úst.

První kompletní transplantaci obličeje provedl Bohdan Pomahač v březnu 2011. Pacientem byl Dallas Wiens, který utrpěl vážná zranění od drátů vysokého napětí. Byla to v pořadí třetí operace tohoto typu na světě, první proběhla o rok dřív ve Španělsku a druhá ve Francii. V roce 2013 jeho tým operoval Carmen Tarletonovou, jejíž tělo bylo popáleno louhem. Při patnácti hodinové operaci byly ženě zrekonstruovány rty, obličejové svaly, tepny, nervy a krční tkáň.

Nově se chce pokusit o transplantaci nohou, která byla poprvé úspěšně provedena v roce 2011 ve Španělsku.

V roce 2000 se Bohdan Pomahač oženil s Hanou Augustinovou, oční lékařkou, se kterou má dvě děti. Společně žijí v Doveru, často však navštěvují rodnou zemi.

 

Články o celebritě

Rozpadá se mi tvář, naříká žena, které Pomahač transplantoval obličej: Zhyzdil ji zhrzený manžel Rozpadá se mi tvář, naříká žena, které Pomahač transplantoval obličej: Zhyzdil ji zhrzený manžel Před dvanácti lety se jí obrátil život vzhůru nohama. Její odloučený manžel, se kterým se rozváděla,... číst článek
Průkopník plastické chirurgie Bohdan Pomahač (47): S Nobelovkou nepočítám, ale nominovali mě Průkopník plastické chirurgie Bohdan Pomahač (47): S Nobelovkou nepočítám, ale nominovali mě Chirurg Bohdan Pomahač proslul na plastické chirurgii na Harvardu, jako první v Americe (a třetí na ... číst článek
Muž bez obličeje se bál vycházet z domu: Zázračná operace mu změnila život! Muž bez obličeje se bál vycházet z domu: Zázračná operace mu změnila život! Dlouhé roky strávil Kanaďan Maurice Desjardins (64) ve svém příbytku. Téměř odtud nevycházel. Trpěl ... číst článek

Další Ostatní

zobrazit profil Eva Perkausová
Eva Perkausová
zobrazit profil Martin Čermák
Martin Čermák
zobrazit profil Ondřej Sluka
Ondřej Sluka
zobrazit profil Zdeněk Faltus
Zdeněk Faltus
zobrazit profil Věra Adámková
Věra Adámková
zobrazit profil Pavel Juříček
Pavel Juříček
zobrazit profil Leoš Mareš
Leoš Mareš