Jan Pirk

Datum narození: 29. 4. 1948
Přezdívka: čs. Paul Newman
Místo narození: Praha
Profese: kardiochirurg, senátor, přednosta Kardiocentra IKEM
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jan Pirk operoval několik tisíc srdcí. V roce 1991 provedl první transplantaci tohoto orgánu. Záhy zasedl do křesla přednosty Kardiocentra IKEM. Ve volbách 2022 získal mandát senátora.

V roce 1991, kdy provedl první transplantaci srdce, se Jan Pirk stal přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM, o čtyři roky později pak i přednostou celého Kardiocentra IKEM. 

JAN PIRK PORAZIL KORONAVIRUS

Jan Pirk srdce voperoval i kolegovi

V roce 2012 Jan Pirk stál v čele týmu, který voperoval pacientovi místo srdce dvě čerpadla. Ta jej udržovala při životě po dobu několika měsíců, bohužel se nenašel vhodný dárce nového orgánu. Operace ale posunula světovou medicínu a znovu českou kardiologii zvýraznila na světové mapě.

Nové srdce Jan Pirk úspěšně voperoval mj. svému kolegovi z motolské nemocnice Milanu Šamánkovi, zakladateli proslulé dětské kardiologie. Mezi jeho pacienty patří také např. režisér Juraj Jakubisko.

Kondici si Jan Pirk udržuje během

V roce 2012 se Jan Pirk pustil i do politiky a stal se předsedou volebního výboru prezidentského kandidáta Jana Fischera. Poněkud hořký závěr spolupráce při kampani jej poučil, že v politice se hraje jinak, než u operačního sálu a z politického kolbiště se poté stáhl.

Do senátních voleb 2022 Jana Pirka jako nestraníka vyslala TOP 09 v rámci koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v obvodu č. 22 - Praha 10. Z velkým náskokem postoupil do druhého kola, v němž zvítězil.

Pro svou náročnou operatérskou činnost musí být Jan Pirk v top fyzické kondici. Tu si udržuje hlavně během. Je pravidelný účastník Běchovického běhu a Velká Kunratické. Navíc zvládá i maratony.

Pirk pochází z lékažské rodiny

Dále mezi záliby Jana Pirka patří historická vozidla, vlastní několik Velorexů.

O JANU PIRKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Pirk, kterému se přezdívá Český Paul Newman, pochází z lékařské rodiny - medicíně se věnoval jeho otec i praotec.

Během studia medicíny se Jan Pirk oženil. S manželkou Blankou má dva syny. Je již také několikanásobným dědečkem.

 

Články o celebritě

Kmenta o kauze IKEM: Válkův tanec mezi vejci a proč ještě Fiala neodvolal svého poradce? Kmenta o kauze IKEM: Válkův tanec mezi vejci a proč ještě Fiala neodvolal svého poradce? Kauza IKEM je složitější, než po prvním zveřejnění obvinění Generální inspekcí bezpečnostních sborů,... číst článek
Polívka v hospodě, Pavlová o pauze: Slavní ukázali oblíbená místa pro dobrou věc Polívka v hospodě, Pavlová o pauze: Slavní ukázali oblíbená místa pro dobrou věc Herec Ivan Trojan na chalupě, jeho kolega Vladimír Polívka u piána v hospodě nebo první dáma Eva Pav... číst článek
Přeučil (86) ve špitálu: Operace srdce Přeučil (86) ve špitálu: Operace srdce Před schopnostmi profesora Jana Pirka (75) smeká známý milovník klobouků nejen obrazně. Jan Přeučil ... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Grace Jones
Grace Jones
zobrazit profil Aneta Savarová
Aneta Savarová
zobrazit profil Ondřej Synek
Ondřej Synek
zobrazit profil Jiří Šedivý
Jiří Šedivý
zobrazit profil Nicholas Galitzine
Nicholas Galitzine
zobrazit profil Olda Bražina
Olda Bražina
zobrazit profil Ján Kuciak
Ján Kuciak
zobrazit profil Ivana Cabrnochová
Ivana Cabrnochová