Slavomír Lener

Datum narození: 10. 3. 1955
Místo narození: Beroun
Profese: hokejový trenér, manažer
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Slavomír Lener se nesmazatelně zapsal do dějin českého hokeje ziskem zlaté medaile na olympiádě v Naganu v roce 1998.

Bývalý hokejista Slavomír Lener na profesionální hráčskou kariéru nedosáhl (KP Dobříš) Studiem koučinku a metodiky se však dostal k trénování. V Jihlavě nejprve asistoval u A-mužstva a vedl mladé talenty. Poté působil u týmu Dukla Jihlava B a několik sezón strávil u pražského CLTK. Po roce 1990 odešel do zámoří, kde v NHL asistoval jako kouč v týmech Calgary Flames a Florida Panthers.

Po Naganu přišel Slavomír Lener o knír

Na MS ve Vídni (1996) Slavomír Lener jako asistent trenéra Luďka Bukače získal zlato. Z následujících dvou šampionátů (1997, 1998) přivezla česká reprezentace bronzové medaile, a to pod vedením trenérského dua Slavomír Lener - Ivan Hlinka.

Toto trenérské spojení se navždy zapsalo zlatým písmem do dějin českého hokeje, neboť na olympijských hrách v Naganu (1998) dovedl Slavomír Lener společně s Ivanem Hlinkou české národní mužstvo k historickému triumfu.

Oslavy byly legendární, kouč Slavomír Lener během nich tehdy přišel o svůj proslulý knír, což měl na svědomí hrdina semifinálových nájezdů proti Kanadě Robert Reichel. V srdcích českých fanoušků navždy zůstane i slavná tisková konference.

Lener se stal šéftrenérem ČSLH

Rodák z Berouna Slavomír Lenér trénoval také ligové celky. V domácí extralize působil ve Spartě (bronz), v zahraničí si vyzkoušel angažmá v německém Düsseldorfu a ve Švédsku, vedl mužstva Lulea a Linkoping (bronz).

Otec tří dětí (syn a dvě dcery) Slavomír Lener se v roce 2010 stal šéftrenérem Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) a také generálním manažerem české reprezentace.

Lener komentoval Jágrova videa

Slavomír Lener se snaží podporovat práci s mládeží a pro rozvíjení talentů dětí hledá nejrůznější cesty.

Trenérská hokejová legenda Slavomír Lener komentovala očima odborníka instruktážní videa Jaromíra Jágra, který prostřednictvím Facebooku zval hokejové příznivce do světa svého tréninku.

 

Články o celebritě

Děti Nagana pro Nadaci Ivana Hlinky: Začala internetová aukce obrazu s názvem „Kouč“ od Slavoje Síse Děti Nagana pro Nadaci Ivana Hlinky: Začala internetová aukce obrazu s názvem „Kouč“ od Slavoje Síse Na den přesně čtvrt století po vítězství českých hokejistů v japonském Naganu proběhla v Praze slavn... číst článek
Hráči, kteří přišli o Nagano: Eliáš to zpětně vzal, Kaberle první pod čarou Hráči, kteří přišli o Nagano: Eliáš to zpětně vzal, Kaberle první pod čarou Každý, kdo trávil před 25 lety únorová rána před televizí nebo u rádia při přenosech z hokejového tu... číst článek
Herec Čermák o filmu Děti Nagana: Byl jsem dojatý. Co dělal před 25 lety? Herec Čermák o filmu Děti Nagana: Byl jsem dojatý. Co dělal před 25 lety? Každý chtěl být jako Hašek, Ručinský a další. „Jágr jsem já!“ křikne jeden z hrdinů rodinného filmu ... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Viktor Polášek
Viktor Polášek
zobrazit profil Jakub Klepiš
Jakub Klepiš
zobrazit profil Ondřej Čelůstka
Ondřej Čelůstka
zobrazit profil Tomáš Berdych
Tomáš Berdych
zobrazit profil Jiří Veselý
Jiří Veselý
zobrazit profil Roman Čechmánek
Roman Čechmánek
zobrazit profil Lucie Svěcená
Lucie Svěcená