Olga Scheinpflugová

Olga Scheinpflugová

Datum narození: 3. 12. 1902
Datum úmrtí: 13. 4. 1968
Místo narození: Slaný
Profese: herečka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Olga Scheinpflugová byla českou herečkou, publicistkou a spisovatelkou. Širší veřejnosti je známa především jako manželka spisovatele Karla Čapka. Detaily jejich soužití plnily společenské rubriky prvorepublikových médií. Zemřela po školním představení, kde se jí dotkly reakce dětí na hru Matka.

Budoucí herečka Olga Scheinpflugová se narodila ve Slaném. Jejím otcem byl dramatik, spisovatel a redaktor Karel Scheinpflug (1869–1948). Ten jí původně zrazoval od všech múz, ale nadaná Olga Scheinpflugová jeho přání nevyslyšela a stala se již v sedmnácti letech členkou souboru Švandova divadla (1920–1922), odkud poté přešla do Divadla na Vinohradech (1922 až 1929). Brzy bylo jasné, že mladá herečka vyzrává v nepřehlédnutelnou osobnost. Byla přijata do takzvané Táflundy, společnosti kulatého stolu, která se scházela ve Společenském klubu na Příkopech. Své členství si Olga Scheinpflugová plně zasloužila svými výkony a nesmrtelnými výroky, pronášenými vážně i humorně. Největší část svého uměleckého života prožila na jevišti Národního divadla (1929 až 1968). V kariéře však měla i několik neplánovaných přestávek. Za protektorátu ji například odstavil ministr Moravec, po válce jí neměli v oblibě komunisté. Nejzajímavější role čekaly Olgu Scheinpflugovou opět až ke sklonku její kariéry, v uvolněných poměrech šedesátých let.

Mužem jejího života byl bezesporu Karel Čapek. Seznámil je po jednom divadelním představení její otec. Dívka si plachého umělce oblíbila a viděla v něm erotický symbol, což je paradox, neboť o Čapkovi se občas spekuluje jako o doživotním panici. Pravdou je, že spisovatel po navázání parnetrského vztahu toleroval Olze Scheinpflugové její milenecká dobrodružství. Hereččiným nejznámějším románkem bylo vzplanutí k Janu Masarykovi. Dobový tisk si tento vztah, ani jiné, nenechal ujít a s chutí je komentoval. Karel Čapek o všem věděl, ale avantýry své partnerky přehlížel. K benevolenci měl důvod. Lékaři mu diagnostikovali vážné zdravotní potíže s páteří a Karel Čapek nechtěl svými starostmi omezovat jiné lidi. Přál si, aby s Olgou byli spíše přátelé a ona si našla vhodnějšího životního partnera. Ovšem roku 1935 přišla náhlá změna. Doktoři změnili diagnózu a Čapek ihned požádal překvapenou Olgu o ruku. Dle vzpomínek herečky se při pobytu v Alpách objevil jednoho rána v hotelových dveřích a školáckou angličtinou se zeptal: „Do you wish to marry me?“ Údajně si totiž nebyl po dlouholetém vztahu jistý odpovědí a zdálo se mu, že odmítnutí bude v cizí řeči méně osobní. Olga však souhlasila. Jejich následné šťastné manželství trvalo pouze tři roky. Karel Čapek zemřel v prosinci 1938 na následky těžkého zápalu plic, žena s ním byla do poslední chvíle. Ze soužití s Karlem Čapkem čerpala Olga Scheinpflugová při psaní svého autobiografického Českého románu a rovněž při psaní pamětí Byla jsem na světě.

Svůj herecký talent uplatnila Olga Scheinpflugová nejvíce v divadle. Na jevišti zazářila například ve Zločinu a trestu, v Romeovi a Julii, Třech sestrách. Byla oceněna tituly Zasloužilé (1953) a Národní umělkyně in memoriam (1968).  Ve filmu dostávala příležitostí podstatně méně a to zejména až v pozdějších letech svého života. Zahrála si také například s Jiřím Sovákem, Ivou Janžurovou a Janou Hlaváčovou v televizním seriálu Eliška a její rod (1966), kde ztvárnila roli hostinské.

Smrt si pro Olgu Scheinpflugovou přišla téměř symbolicky. Herečka zemřela ve Vinohradském divadle, kde hostovala v titulní roli Čapkovy hry Matka. Právě k této hře měla velmi osobní vztah, sama totiž dala k jejímu sepsání manželovi námět. Role ji však vysilovala. Poslední představení odehrála jednoho odpoledne pro školáky. Děti se chovaly neukázněně, hře nerozuměly. Olgu Scheinpflugovou to rozčílilo, uvažovala o přerušení představení. Nakonec dohrála, ale vypětí se podepsalo na jejím dlouhodobě nemocném srdci. Po představení dne 13. dubna 1968 zemřela.

O životě Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové vznikl v roce 1989 film Člověk proti zkáze, kde si zahráli Josef Abrhám a Hana Maciuchová.

 

Další Herci

zobrazit profil David Tennant
David Tennant
zobrazit profil Valentina Bellè
Valentina Bellè
zobrazit profil Sabina Remundová
Sabina Remundová
zobrazit profil Petr Pelzer
Petr Pelzer
zobrazit profil Aunjanue Ellis
Aunjanue Ellis
zobrazit profil Sabina Rojková
Sabina Rojková
zobrazit profil Henrieta Hornáčková herečka
Henrieta Hornáčková herečka