Michael Shannon

Michael Shannon

Datum narození: 7. 8. 1974
Místo narození: Lexington, Kentucky, USA
Výška: 191 cm
Profese: herec, zpěvák, kytarista
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Michael Shannon byl nominován na Oscara za ztvárnění vedlejších rolí v romantickém dramatu Nouzový východ a v psychologickém snímku Noční zvířata.

Do povědomí širší divácké veřejnosti se Michael Shannon dostal díky roli v americko-německém dramatu 8. míle (8 Mile) z roku 2002. V letech 2010 až 2014 hrál jednu z hlavních postav v historickém kriminálním seriálu Impérium – Mafie v Atlantic City.

V roce 2009 byl Michael Shannon nominován na Oscara za roli Johna Givingse v romantickém dramatu Nouzový východ (Revolutionary Road) a v roce 2017 za ztvárnění Bobbyho Andese v psychologickém dramatu Noční zvířata (Nocturnal Animals). V obou případech to bylo v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli.

Jednu z klíčových postav si Michael Shannon zahrál mj. ve fantasy hororu Tvář vody (The Shape of Water) z roku 2017, ve válečném dramatu 12 hrdinů (12 Strong) z roku 2018, v krimi tragikomedii Na nože (Knives Out) z roku 2019, v krimi Echo Boomers (2020), v hororu Night's End (2022) či ve sci-fi The Flash (2023).

Spolupracoval mj. s uznávanými režiséry, jako jsou Martin Scorsese, Werner Herzog a Jeff Nichols, a ukázal tak svůj rozsah napříč různými žánry. Michael Shannon proslul hlubokým, velitelským hlasem a impozantní postavou, což jeho výkonům dodává na intenzitě.

Při své práci před kamerou Michael Shannon nezapomněl ani na divadelní prkna, kde si vysloužil uznání kritiky za účinkování na Broadwayi, např. v inscenacích Long Day's Journey Into Night a Grace.

Navzdory svým významným rolím se Michael Shannon věnuje i nezávislým a charakterním projektům.

Partnerkou Michaela Shannona se roku 2002 stala herečka Kate Arrington. Mají spolu dceru Marion.

 

 

Další Herci

zobrazit profil Stefan Konarske
Stefan Konarske
zobrazit profil Tereza Švejdová
Tereza Švejdová
zobrazit profil Pavel Skřípal
Pavel Skřípal
zobrazit profil Katarína Paveleková
Katarína Paveleková
zobrazit profil Jan Vlasák
Jan Vlasák
zobrazit profil Kristýna Liška Boková
Kristýna Liška Boková
zobrazit profil Kryštof Rímský
Kryštof Rímský
zobrazit profil Miroslav Saic
Miroslav Saic