Marián Geišberg

Datum narození: 23. 12. 1953
Datum úmrtí: 10. 11. 2018
Místo narození: Piešťany, Slovensko
Profese: herec, písničkář, spisovatel a humorista

Životopis

Slovák Marián Geišberg, herec, písničkář, spisovatel a humorista, českou filmovou obec upoutal ve filmu Revival, ve kterém ztvárnil jednoho z členů skupiny Smoke, o nichž se říkalo, že jsou čeští Beatles.

Marián Geišberg vystudoval gymnázium a herectví na VŠMU v Bratislavě, absolvoval v roce 1979. Působil v Divadle Jonáša Záborského v Prešově, potom v Divadle SNP v Martině a v Trnavském divadle. Od roku 1992 byl členem činohry Slovenského národního divadla. V roce 2001 získal Cena Jozefa Kronera za nejpozoruhodnější výkon v roce 2000 - za originální ztvárnění postavy Benedicta ve hře Simona Graye Na konci hry.

MARIÁN GEIŠBERG Z BEATLES

Z jeho filmografie jmenujme snímky Na konci diaľnice, Pásla koně na betóně, Kára plná bolesti, Úsmev diabla, Konečná stanica, Jak se krotí krokodýli a již zmíněný Revival režisérky Alice Nellis, v němž další členy kapaly Smoke ztvárnili Bolek Polívka, Miroslav Krobot a Karel Heřmánek. Dále jsou to filmy Krok do tmy či Rudý kapitán. Alice Nellis si jej vybrala též do své pohádky Sedmero krkavců, který v březnu 2016 dostal tři České lvy. Hrál i v seriálech. Nejen slovenských, ale i českých. Např. Kriminálka Staré Město či Škoda lásky v hlavní roli s mistrem Karlem Gottem.

Marián Geišberg byl známý také jako folkový písničkář, a to jak autor, tak interpret. Kromě CD Nápoky a Neladí, nevadí mu vyšly i sbírky povídek Ono ma to poje a Prejsť prahom a zavrieť dvere.

O MARIÁNU GEIŠBERGOVI ČTĚTE ZDE>>

Marián Geišberg vyrůstal v Myjavě. S rodinou - s manželkou má syna Marka a Martina - žil ve Vlčkovcích u Trnavy. Jeho sestra Jana Oľhová je herečka.

Herec, písničkář, spisovatel a humorista Marián Geišberg 10. listopadu 2018 podlehl rakovině. Bylo mu 64 let.

 

Další Umělci

zobrazit profil Dagmar Pecková
Dagmar Pecková
zobrazit profil Tereza Prucková Bufková
Tereza Prucková Bufková
zobrazit profil Petr Faltus
Petr Faltus
zobrazit profil Michaela Hořejší
Michaela Hořejší
zobrazit profil Vladimír Franz
Vladimír Franz
zobrazit profil Jana Sibera
Jana Sibera
zobrazit profil Roman Pomajbo
Roman Pomajbo
zobrazit profil Jonáš Ledecký
Jonáš Ledecký