Martin Tesařík

Martin Tesařík

Datum narození: 3. 7. 1954
Místo narození: Prostějov
Profese: politik ČSSD
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Někdejší hejtman Olomouckého kraje, exprimátor a bývalý poslanec Martin Tesařík dostal od sociálních demokratů důvěru obhájit senátorské křeslo.

Do komunální politiky Martin Tesařík vstoupil roku 1990 jako olomoucký zastupitel. Mandát opakovaně obhájil, od roku 1998 v barvách ČSSD, a navíc byl i náměstkem primátora a vyzkoušel si též primátorské křeslo. Od listopadu 2008 do listopadu 2012 stál v čele Olomouckého kraje jako jeho hejtman.

MARTIN TESAŘÍK A LIDOVÉ PÍSNĚ

V roce 2004 Martin Tesařík neúspěšně kandidoval do senátu na Olomoucku. Reputaci si napravil o dva roky později, kdy získal poslanecký mandát. Ve sněmovně pracoval v mandátovém a imunitním výboru a výboru pro obranu, dále v podvýboru pro obecní a městské policie a také šéfoval podvýbor pro kontrolu plnění úkolů reforem Armády ČR. Dolní komoru opustil roku 2009 – rezignoval, aby se mohl plně věnovat funkci hejtmana. Ve volbách 2010 se stal senátorem za obvod č. 61 – Olomouc; v roce 2016 dostal od ČSSD příležitost mandát obhájit.

Po střední průmyslové škole strojnické Martin Tesařík absolvoval Vysoké učení technické v Brně. Pracoval v podniku Prefa v Olomouci a poté na tamním územním odboru ministerstva zemědělství. V období, kdy se stal politikem, se věnoval podpoře humanitární činnosti Českého červeného kříže, včetně dobrovolného dárcovství krve. V roce 2010 dovršil již 71 bezplatných darování krve a byla mu udělena záslužná medaile u příležitosti 50. výročí bezplatného dárcovství krve.

Prostějovský rodák Martin Tesařík je ženatý, má syna Michala, dceru Martinu a dva vnuky.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Tomáš Petříček
Tomáš Petříček
zobrazit profil Jaroslav Štěrba
Jaroslav Štěrba
zobrazit profil Václav Láska
Václav Láska
zobrazit profil Iveta Štefanová
Iveta Štefanová
zobrazit profil Stanislav Mackovík
Stanislav Mackovík
zobrazit profil Milan Chovanec
Milan Chovanec
zobrazit profil Kamala Harris
Kamala Harris
zobrazit profil Petr Kulhánek
Petr Kulhánek