Tomáš Krulich

Datum narození: 19. 4. 1966
Přezdívka: Tom
Místo narození: Teplice
Profese: kytarista, zpěvák, skladatel
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Kytarista Tomáš Krulich, přezdívaný Tom, se stal členem Českými slavíky ověnčené rockové kapely Kabát roku 1989. Pro skupinu také složil několik skladeb, jako třeba V pekle sudy válej.

Jako žák byl roku 1980 mistrem republiky ve fotbale za FK Teplice. V tehdejším komunistickém Československu totalitní režim hudbě, jakou Tomáš Krulich hrál, nepřál, takže se nemohl věnovat jen muzice, ale musel mít nějakou profesi. Tak se z něj stal projektant v chemičce.

TOMÁŠ KRULICH - CO RÁD PIJE, JÍ A DĚLÁ?

V letech 1988 až 1989 Tomáš Krulich, přezdívaný Tom, působil v Motorbandu, pro nějž začal skládat. Např. na desce Made In Germany jsou jeho dílem skladby King za velkou louží a Máš všechno All Right.

Do kapely Kabát, kterou založil roku 1983 spolu s kamarády ze školy baskytarista Milan Špalek a záhy se k němu připojil zpěvák Josef Vojtek a bubeník Radek Hurčík, kytarista Tomáš Krulich poprvé zavítal již roku 1985, stálým členem se stal v roce Sametové revoluce 1989. Pro Kabáty složil mj. písničky V pekle sudy válej, Bum bum tequilla, Bára nebo Šaman.

Muzikant Tomáš Kruliš si oblíbil kytary značky Gibson, Fokus a Fender. Nejvíce používal Gibson Explorer a Gibson Flying V. Na turné 2011 Banditi di Praga si nechal na zakázku vyrobit kytaru typu Telecaster od firmy Fokus, na níž je logo Kabátů a jeho obličej. Celé tělo nástroje bylo udělané jako riflovina.

Za svou letitou kariéru Kabáti odehrály stovky koncertů a vydaly takové pecky, jaké jejich příznivci mohou poslouchat na albech Děvky ty to znaj (1993), Colorado (1994), Země plná trpaslíků (1995), Čert na koze jel (1997), MegaHu (1999), Go satane go (2000), Dole v dole (2003), Corrida (2006), Banditi di Praga (2010) či Do pekla/do nebe (2015).

Rocková kapela Kabát, která od roku 2003 začala sbírat téměř jednoho Českého slavíka za druhým, se stala výjimečnou také svou obrovskou popularitou a též tím, že jako jedna z mála našim skupin setrvala ve stejné sestavě: Josef Vojtek – zpěv; Milan Špalek – basová kytara, zpěv, doprovodný zpěv; Radek Hurčík – bicí, doprovodný zpěv, Ota Váňa – kytara, doprovodný zpěv a Tomáš Krulich – kytara, doprovodný zpěv.

O KAPELE KABÁT ČTĚTE ZDE>>

Kabáti od roku 1989, kdy na české scéně prorazili, až tedy na krátkou pauzu způsobenou tehdy povinnou vojenskou službou, své věrné fanoušky nezklamali žádným rozkolem, či dokonce rozpadem, jako to předvedly např. též velmi oblíbené české skupiny Lucie nebo Chinaski.

V listopadu 2015 Kabáti ve Státní opeře Praha převzali jubilejního desátého zlatého slavíka. Anketu vyhráli i v následujících dvou letech.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Jaroslav Hutka
Jaroslav Hutka
zobrazit profil Radek Banga
Radek Banga
zobrazit profil František Černý
František Černý
zobrazit profil Lešek Wronka
Lešek Wronka
zobrazit profil Terezie Kovalová
Terezie Kovalová
zobrazit profil Vanessa  Mae
Vanessa Mae