Oleg Pavlovič Tabakov

Oleg Pavlovič Tabakov

Datum narození: 17. 8. 1935
Datum úmrtí: 12. 3. 2018
Profese: herec, režisér, pedagog, divadelní manažer
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Herec a režisér Oleg Pavlovič Tabakov, jeden ze světově uznávaných ruských divadelníků, patřil mezi zakladatele legendárního moskevského divadla Sovremennik.

Ruský herec, režisér, pedagog a divadelní manažer Oleg Pavlovič Tabakov studoval Uměleckou divadelní školu v Moskvě. Roku 1957 stál u zrodu legendárního divadla Sovremennik. Hrál ve známém Moskevském uměleckém akademickém divadle (MCHAT).

Jako významný herec a divadelní režisér Oleg Pavlovič Tabakov často hostoval po celém světě. Roku 1968 si zahrál v pražském Činoherním klubu v Gogolově hře Revizor. Prahu několikrát navštívilo jeho divadlo Tabakerka.

Do filmu Olega Pavloviče Tabakova v Česku obsadil režisér Antonín Moskalyk, a to do svého válečného dramatu Kukačka v temném lese (1984). Svěřil mu jednu z hlavních rolí, velitele lágru Otto Kukucka.

Oleg Pavlovič Tabakov byl v Rusku uctíván jako filmová a divadelní legenda, uznání získal i v zahraničí. Za svou kariéru vytvořil přes dvě stovky divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí a režíroval desítky inscenací.

Působil také jako pedagog divadelní školy MCHATu. V letech 1986 až 2000 byl Oleg Pavlovič Tabakov jejím rektorem, posléze uměleckým šéfem MCHATu a od roku 2004 jeho ředitelem.

Jako člen Komunistické strany Sovětského svazu se Oleg Pavlovič Tabakov stal držitelem řady ocenění, mj. medaile Na památku 100 let od narození Vladimira Iljiče Lenina (1970). V říjnu 2008 dostal čestný doktorát pražské Divadelní fakulty AMU.

Oleg Pavlovič Tabakov byl dvakrát ženatý a měl čtyři děti.

Světoznámý ruský herec a režisér Oleg Pavlovič Tabakov se delší dobu potýkal s vážnými zdravotními problémy. Od prosince 2017 byl v umělém spánku. Zemřel 12. března 2018.

 

Další Herci

zobrazit profil Anna Paquin
Anna Paquin
zobrazit profil Maxime Bouttier
Maxime Bouttier
zobrazit profil Sienna Miller
Sienna Miller
zobrazit profil Pavel Nečas
Pavel Nečas
zobrazit profil Jan Vondráček
Jan Vondráček
zobrazit profil Přemysl Pálek
Přemysl Pálek
zobrazit profil Bolek Polívka
Bolek Polívka
zobrazit profil Radka Pavlovčinová
Radka Pavlovčinová