Rupert Murdoch

Datum narození: 11. 3. 1931
Místo narození: Melbourne, Austrálie
Profese: mediální magnát, miliardář
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Rupert Murdoch je považován za jednoho z nejvlivnějších lidí světa. Jeho mediální impérium ovšem provázela i řada skandálů.

Kariéru mediálního magnáta Keith Rupert Murdoch zahájil pouhý rok poté, co získal vzdělání v Oxfordu, když roku 1954 zdědil první novinové vydavatelství. Dva roky nato koupil první časopis, roku 1958 si pořídil první televizní stanici, roku 1960 první hudební vydavatelství, roku 1981 tiskové vydavatelství a v roce 1983 první kabelovou televizi.

RUPERT MURDOCH NA E15

Je majitelem zpravodajského kanálu Fox News

V roce 1985 se Keith Rupert Murdoch stal vlastníkem velké televizní společnosti Fox Broadcasting Company, která od roku 1996 provozuje zpravodajský kanál Fox News a pokrývá kolem 97 procent území Spojených států.

Magnát Rupert Murdoch založilí filmové studio 20th Century Fox a společnost News Corporation, která ovládá několik satelitních televizních sítí, na čtyřicet televizních stanic a knižních vydavatelství, desítky televizních kabelových kanálů a víc než 170 novinových periodik, mj. The Times, The Sunday Times, The New York Post nebo britský The Sun.

Značnou část finančních prostředků Rupert Murdoch, jehož čisté jmění podle časopisu Forbes z roku 2018 dosáhlo 15,3 miliard USD, vložil do kampaně politiků. Jako velký příznivec amerických republikánů podporoval prezidenty USA Ronalda Reagana a George Walkera Bushe. Nepřízeň naopak chová k rodině Kennedyových na rozdíl od Donalda Trumpa.

Jeho média odposlouchávala celebrity

Podle týdeníku The Economist Rupert Murdoch nezdanil zisk z let 1987 až 1998 ve výši 2,3 miliard USD. Po zveřejnění skandální zprávy o prezidentovi Formule 1 Maxovi Mosleym vyšly najevo některé zavrženíhodné praktiky jeho médií, jako třeba odposlouchávání celebrit (včetně britské královské rodiny) či podplácení policistů.

Přes skandály, které pošramotily jeho pověst, se Rupert Murdoch stal držitelem řady ocenění. Byl uveden mezi společníky Řádu Austrálie a obdržel Rytířský velkokříž Řádu svatého Řehoře Velikého.

O RUPERTU MURDOCHOVI ČTĚTE ZDE>>

Osobní život

Miliardář Rupert Murdoch se ženil čtyřikrát. Jeho první ženou byla Patricia Booker (1956 až 1967), druhou Anna Murdoch Mann (1967 až 1999), třetí o 36 let mladší čínská podnikatelka Wendi Deng (1999 a 2013) a čtvrtou se roku 2016 stala o čtvrt století mladší někdejší americká modelka a herečka Jerry Hall, bývalá partnerka rockera Micka Jaggera.

Keith Rupert Murdoch má šest dětí, jsou to James Murdoch, Lachlan Murdoch, Elisabeth Murdoch, Prudence Murdoch, Grace Helen Murdoch a Chloe Murdoch.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jan Plouhar
Jan Plouhar
zobrazit profil Katarína Knechtová
Katarína Knechtová
zobrazit profil Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud
zobrazit profil Natália Molchanová
Natália Molchanová
zobrazit profil Andrea Absolonová
Andrea Absolonová
zobrazit profil Vavřinec Hradilek
Vavřinec Hradilek
zobrazit profil Lešek Wronka
Lešek Wronka
zobrazit profil Jiří Smejkal
Jiří Smejkal