Lipo (Tomáš Červinka)

Lipo (Tomáš Červinka)

Datum narození: 11. 4. 1986
Místo narození: Liberec
Profese: rapper, básník, režisér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Rapper Lipo se poprvé výrazněji prosadil v rámci projektu Básníci před mikrofonem. V roce 2009 získal s BPM Cenou Anděl v kategorii Hip hop and r n b.

Projekt Básníci před mikrofonem (BPM), do té doby takřka neznámou odnož českého rapu, která vychází z poezie, Lipo, vlastním jménem Jonáš Červinka, založil společně s Pauliem Garandem (vl. jm. Pavel Harant).

Debutová deska BPM Slova vychází (2007) přinesla první výraznější hit s názvem Madam poezie. Dále následovala alba Slova zremixoval KennyRough a Horizonty, za které BPM dostali Cenou Anděl 2009 v kategorii Hip hop and r n b.

Na jaře 2011 Lipo oznamil, že se vydává na sólovou dráhu. Megahitem se stal singl Ležím v tvé blízkosti (feat Debbi), který na YouTube nasbíral miliony zhlédnutí. Získal za něj nominaci na Hudební Ceny Óčka 2012 v kategorii videoklip roku a hned dvě na Hudební Ceny Evropy 2.

Lipovo sólové debutové album Víc než hudba (2012) se zařadilo mezi prodejně nejúspěšnější české rapové desky historie. Následoval další úspěch, a to skladba Do města přišla zima s tehdy začínající zpěvačkou Kateřinou Marií Tichou, která ovládla rádia i hitparády.

V prosinci 2012 Lipo otevřeně podpořil kandidaturu Jiřího Dienstbiera na post prezidenta ČR ve volbách 2013, když natočil spot s názvem Chci změnu.

Následovala Lipova alba O duši (2014) a Lyrika (2018). Kromě muziky se rapper věnuje i režii videoklipů. Mimo vlastních točil např. video k hitu Navěky Tomáše Kluse a Anety Langerové, dále pro Marka Ztraceného, Mira Šmajdu nebo Debbi.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Marcela Březinová
Marcela Březinová
zobrazit profil John Lennon
John Lennon
zobrazit profil Aleš  Brichta
Aleš Brichta
zobrazit profil Prince  (Rogers Nelson)
Prince (Rogers Nelson)
zobrazit profil Vendula Příhodová
Vendula Příhodová
zobrazit profil Victoria Beckham
Victoria Beckham
zobrazit profil Vladimír Šafránek
Vladimír Šafránek
zobrazit profil Annamária d’Almeida
Annamária d’Almeida