František Černý

Datum narození: 29. 10. 1957
Místo narození: Svitavy
Profese: skladatel, kytarista, zpěvák, herec
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Hudebník František Černý, skladatel, kytarista, zpěvák a herec, proslul zejména jako frontman skupiny Čechomor, kterou spoluzakládal.

Vyučil se hodinářem. Hudbě se František Černý začal aktivně věnovat v patnácti letech. S folkovými skupinami Kanafas a Povijan se stal několikanásobným vítězem PORTY. Dále působil mj. v rockových kapelách Kapitol a Verze 5, v loutkohereckém souboru ve Svitavách a jako dramaturg v Divadle U Hasičů.

FRANTIŠEK ČERNÝ SI K ŠEDESÁTINÁM NADĚLIL ALBUM

V roce 1988 František Černý společně s houslistou a zpěvákem Jiřím Břenkem, harmonikářem Jiřím Michálkem a houslistou Antonínem Svobodou založil 1. Českomoravskou hudební společnost, která se posléze přejmenovala na Čechomor.

Z alb skupiny jmenujme např. Proměny, Rok Ďábla O.S.T, Live, Proměny tour 2003, Sváteční Čechomor, Svatba na bitevním poli O.S.T., Písně z hradů a zámků, Místečko nebo Čechomor v Národním.

Kapela Čechomor pod vedením Františka Černého opakovaně bodovala na cenách Anděl, získala Českého lva, Křišťálový globus na MFF v Karlových Varech a další ocenění.

Muzikant František Černý se objevil také na divadelních prknech a ve filmech. Zahrál si taxikáře v komedii Petra Zelenky Knoflíkáři, policistu v dramatu Viktora Tauše Kanárek či sám sebe v hudebním snímku Petra Zelenky Rok ďábla, za nějž Čechomor a Jaromír Nohavica získali Českého lva.

O FRANTIŠKU ČERNÉM ČTĚTE ZDE>>

S manželkou má František Černý dvě dcery a syna. Na MFF v Karlových Varech 2018 se objevil po boku výrazně mladší fotografky Michaely Heřmánkové.

 

Články o celebritě

Další Hudebníci

zobrazit profil Felix Slováček
Felix Slováček
zobrazit profil Radek Banga
Radek Banga
zobrazit profil Jaroslav Petrásek
Jaroslav Petrásek
zobrazit profil Oto Klempíř
Oto Klempíř
zobrazit profil Jaroslav Uhlíř
Jaroslav Uhlíř
zobrazit profil Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica
zobrazit profil Marpo (Otakar Petřina)
Marpo (Otakar Petřina)