Petr Hapka

Datum narození: 13. 5. 1944
Datum úmrtí: 25. 11. 2014
Místo narození: Praha
Profese: hudební skladatel, zpěvák, herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Petr Hapka se stal jedním z nejznámějších českých skladatelů. Proslavilo ho především profesní partnerství s Michalem Horáčkem, ale i nevázaný bohémský život.

Absolvent konzervatoře ve hře na violu a zpěv, známý skladatel Petr Hapka na počátku své kariéry vystupoval se skupinou Tornádo a hrál na piano v několika divadlech.

Hapka se prosadil písní pro Gotta

V roce 1964 složil Malou píseň pro Karla Gotta, čímž se dostal do širšího diváckého povědomí. Začal spolupracovat s textařem Petrem Radou a několik jeho písní nazpívala Hana Hegerová. To už začala jeho hvězda stoupat vzhůru.

Petra Radu časem nahradil Michal Horáček a započala skvělá spolupráce. V roce 1987 společně napsali album pro Hanu Hegerovou Potměšilý host. Poté následovala alba Penzión svět, Citová investice a Mohlo by tu být i líp, Strážce plamene a výběr největších hitů Benefice černých koní.

Soubor písní autorské dvojce Hapka-Horáček s řadou interpretů, např. Richard Müller, Jana Kirschner, Daniel Landa, Michael Kocáb, Lucie Bílá, samozřejmě Hana Hegerová a další, měl velký ohlas. Do úspěchů této dvojce patří hity jako Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita či Bude mi lehká zem.

Petr Hapka skládal i filmovou hudbu

Nevěnoval se jenom zhudebňování textů, ale také filmové hudbě. Petr Hapka spolupracoval např. na řadě snímků Juraje Herze. Celkem napsal hudbu k necelé stovce filmů.

Mezi ty známé patří mj. Holky z porcelánu, Upír z Feratu, Léto s kovbojem, Bylo nás pět nebo Copak je to za vojáka

Hapka miloval ženy a motorky

Byl znám také svým bohémským stylem života. Měl rád ženy a motorky. Provázely ho např. aféry řízení v opilosti. Petr Hapka byl několikrát ženatý a měl celkem sedm dětí.

Ještě dva roky před smrtí měl Petr Hapka za partnerku o padesát let mladší studentku. Byl ovšem znám také svým zájmem o říši zvířat a studiem hmyzu a motýlů.

Petr Hapka zemřel po dlouhé nemoci 25. listopadu 2014 v rodinném kruhu doma na Okoři u Prahy.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil PSY (Park Jae-sang)
PSY (Park Jae-sang)
zobrazit profil David Žbirka
David Žbirka
zobrazit profil Pavol Habera
Pavol Habera
zobrazit profil Ben Cristovao
Ben Cristovao
zobrazit profil Andrew Lloyd Webber
Andrew Lloyd Webber
zobrazit profil Sebastian Navrátil
Sebastian Navrátil
zobrazit profil Tomáš Krulich
Tomáš Krulich
zobrazit profil Oto Klempíř
Oto Klempíř