Hana Hegerová

Hana Hegerová

Datum narození: 20. 10. 1931
Datum úmrtí: 23. 3. 2021
Místo narození: Bratislava
Profese: zpěvačka, herečka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Hana Hegerová, jedna z nejskvělejších čs. zpěvaček, je právem nazývána Velkou dámou šansonu, Edit Piaf z Prahy nebo Šansoniérkou se slovanskou duší.

Vlastním jménem Carmen Mária Štefánia Farkašová se Hana Hegerová narodila v Bratislavě do rodiny bankovního ředitele. Po studiu na gymnáziu v Komárně pracovala jako úřednice ve Škodových závodech a učila na učňovské škole. V letech 1951 až 1953 absolvovala divadlení kurz při Státní konzervatoři a krátce nato se stala členkou hereckého souboru Divadla Petra Jilemnického v Žilině.

HANA HEGEROVÁ - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Hana Hegerová začínala jako herečka

Začínala s uměleckým jménem Hana Čelková (po mamince), které si po svatbě s divadelním dramaturgem Daliborem Hegerem změnila na všem známé Hana Hegerová.

Zprvu Hana Hegerová působila jako herečka. Prošla scénami Divadla Rokoko, Divadla Semafor nebo Divadla Na Zábradlí. Manželství s Daliborem Hegerem dlouho nevydrželo a veřejným tajemstvím je, že velkou láskou Hany Hegerové byl režisér Ján Roháč.

Hana Hegerová stála u zrodu mnoha pozoruhodných českých filmů jako Frona od Jiřího Krejčíka nebo Naděje Karla Kachyni, kde se před kamerou objevila po boku Rudolfa Hrušínského.

Hegerová zářila v Paříži i v Montrealu

Proslavila se ale především zpěvem, se kterým Hana Hegerová začala souběžně s hereckou kariérou ve své rodné Bratislavě během divadelních prázdnin.

Kromě let 1977 až 1981, kdy měla Hana Hegerová zákaz cestovat, mohla tak se svým výjimečným talentem vystupovat v pařížské Olympii (kde se mimo jiné setkala s legendárními Beatles!) či na světové výstavě v Montrealu. Často koncertovala v německy mluvících zemích.

Hegerová dostala medaili od Havla

Hana Hegerová spolupracovala s nejlepšími hudebníky a skladateli své doby. Za všechny jmenujme hvezdnou dvojici Petr Hapka a Michal Horáček.

V roce 2002 Hana Hegerová dostala od tehdejšího prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy. V říjnu 2014 jí prezident Miloš Zeman udělil Řád TGM I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

Právem je Hana Hegerová nazývána Velkou dámou šansonu, Edit Piaf z Prahy nebo také Šansoniérkou se slovanskou duší.

O HANĚ HEGEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Zpěvačka Hana Hegerová zemřela 23. března 2021. Bylo jí 89 let.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Emma Drobná
Emma Drobná
zobrazit profil Ariana Grande
Ariana Grande
zobrazit profil Klára Kolomazníková
Klára Kolomazníková
zobrazit profil Pavel Vítek
Pavel Vítek
zobrazit profil Chris Cornell
Chris Cornell
zobrazit profil Monika Bagárová
Monika Bagárová
zobrazit profil Aneta Langerová
Aneta Langerová