Marika Gombitová

Datum narození: 12. 9. 1956
Místo narození: Turany nad Ondavou
Profese: zpěvačka, skladatelka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Marika Gombitová, slovenská hudební ikona, která kvůli autonehodě skončila na invalidním vozíku, je držitelkou řady prestižních cen.

Zpěvačka a skladatelka Marika Gombitová, vlastním jménem Mária Gombitová, pochází z hudebně založené rodiny - otec hrál na housle, v kostele na varhany a krásně zpíval. Marika začala zpívat jako třináctiletá se svými bratry v amatérské skupině Matador. Studovala hru na klavír v lidové škole umění a vyhrála i okresní soutěž kytaristů. Ale nejvíc milovala zpěv. Jejím velkým vzorem byla Janis Joplin. Během studia na košické střední strojnické průmyslovce zpívala ve skupině Profily (1972 až 1974).

Marika Gombitovou hvězdou Modusu

V roce 1976 Marika Gombitová přijala nabídku Jána Lehotského zkusit to s jeho skupinou Modus. A tak se 1. července stala profesionální zpěvačkou. Ze začátku měla na starosti sbory, ale netrvalo dlouho a byla z ní hlavní zpěvačka kapely, v níž se sešlo silné pěvecké trio - Marika Gombitová, Miroslav Žbirka, Ján Lehotský.

Skupině se navíc podařilo prosadit se s výhradně původním repertoárem. Kapela Modus během pěti sezon absolvovala několik set koncertů doma i v zahraničí (Německo, Polsko, Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko, Rusko, Vietnam a Laos). V tomto období Marika Gombitová vydala svá první alba - Dievča do dažďa (1979) a Môj malý príbeh (1981).

Gombitová a Modus zazářili Úsmevem

Kapela Modus slavila úspěchy na Bratislavské lyře, nejvýznamnějším slovenském hudebním festivalu. Roku 1977 skupina získala zlatou Bratislavskou lyru za píseň Úsmev. V následujícím ročníku (1978) soutěžila Marika Gombitová jako sólistka s písní Študentská láska a obdržela zlato jak v domácí, tak v mezinárodní soutěži. Roku 1979 Modusu balada Vyznanie vynesla stříbro. Bronz si zpěvačka odnesla z Bratislavské lyry 1980 za duet s Jánem Lehotským Tajomstvo hier.

Po autonehodě Gombitová ochrnula

Přelomovým byl rok 1980. K cenám domácím přibyly i zahraniční - ze Schlagerfestivalu v Drážďanech a z Intervize v polských Sopotech. Poprvé si zazpívala v muzikálu. Vznikl tak dnes již kultovní televizní muzikál Neberte nám princeznú. Posledního listopadu 1980 se však Marice Gombitové změnil život - při návratu z koncertu v Brně došlo k autonehodě, po níž zpěvačka skončila na vozíku - ochrnula od sedmého obratle dolů.

Přesto se nevzdala. Rok po nehodě vystoupila na Bratislavské lyře a pokračovala v nahrávání nových skladeb. Ke dvěma albům natočeným před úrazem vydala dalších sedm, nepřestala koncertovat (opakovaně vyprodala pražskou Lucernu), jako první slovenská zpěvačka se objevila v rakouské hitparádě Die Grossen Zehn.

Gombitová získala titul Zpěvačka soletí

V roce 2015 Marika Gombitová nazpívala titulní píseň k pohádce režisérky Alice Nellis Sedmero krkavců, která získala dva České lvy: za masky a kostýmy.

VŠE O MARICE GOMBITOVÉ NAJDETE ZDE

Marika Gombitová nazpívala víc než dvě stovky písní, a to zhruba k třetině z nich napsala hudbu. Opakovaně bodovala v anketách popularity, jako jsou Zlatý slavík, Slovenský slávik či Slávik. Stala se hudební ikonou - získala ocenění Zpěvačka století, Žena 21. století nebo Cenu Grand Prix Svazu autorů a interpretů za celoživotní přínos populární hudbě.

 

Články o celebritě

Další Zpěváci

zobrazit profil Dasha (Dagmar Sobková)
Dasha (Dagmar Sobková)
zobrazit profil Eva Dvořáčková
Eva Dvořáčková
zobrazit profil Avril Lavigne
Avril Lavigne
zobrazit profil Karolína Gudasová
Karolína Gudasová
zobrazit profil Markéta Procházková
Markéta Procházková
zobrazit profil Monika Sommerová
Monika Sommerová
zobrazit profil Marek Ztracený
Marek Ztracený
zobrazit profil Petra Janů
Petra Janů