Miroslav Žbirka

Datum narození: 21. 10. 1952
Datum úmrtí: 10. 11. 2021
Přezdívka: Meky, Miro
Místo narození: Bratislava
Profese: zpěvák, kytarista, skladatel
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Miroslav Žbirka jako první Slovák v historii získal Zlatého slavíka a tím se stal zároveň i prvním Slovákem, který v této anketě sesadil z pomyslného trůnu Karla Gott. Psal se tehdy rok 1982.

Otec Miroslava Žbirky pocházel z Trnavé Hory, matka Ruth Galeová z Londýna. Není tedy divu, že Meky Žbirka začínal na hitech světoznámých kapel The Beatles, The Rolling Stones nebo nesmrtelného krále rokenrolu Elvise Presleyho.

MIRO ŽBIRKA - ROZHOVOR NEJEN O MANŽELKÁCH

Miroslav Žbirka si zahrál v muzikálu

Po krátkých peripetiích v Orchestrech Gustava Broma a Gustava Offermana vstoupil Miro Žbirka do kapely Modus, ze které se v roce 1980 odrazil na sólovou dráhu. S hity Biely kvet, 22 dní či Jesenná láska ovládl nejen nejrůznější soutěže, ale i fanouškovská srdce. Zlidověly i písně Balada o poľných vlakoch, Čo bolí, to prebolí, Atlantida či Sněhulák. Kromě toho si zahrál v muzikálu Neberte nám princeznu.

První velkou cenu si Miroslav Žbirka odnesl s kapelou Modus - v roce 1977 vyhrál spolu s Marikou Gombitovou a Jánem Lehotským Zlatou bratislavskou lyru s hitem Úsmev. V začátcích sólové kariéry si Miroslav Žbirka vyzpíval zlatou příčku na mezinárodním festivalu v rakouském Villachu. 

V roce 2007 Meky vstoupil do síně slávy

Díky své osobitosti, muzikálnosti a melodičnosti textů Miro Žbirka dosáhl na tehdy československého Zlatého slavíka, o něhož Karla Gotta připravil roku 1982. Ve své sbírce má též slovenské Sláviky, a to jak zlaté, stříbrné, tak bronzové. Pětkrát se Miro Žbirka stal Osobností televizní obrazovky. V roce 2007 vstoupil do síně slávy slovenských hudebních cen Aurel.

O MIRO ŽBIRKOVI ČTĚTE ZDE>>

S první manželkou Helgou Žbirkovou měl dceru Denisu. Podruhé se Miro Žbirka oženil v roce 1988. S chotí Kateřinou vychovali dceru Lindu a syna Davida

Legendární zpěvák Miroslav Žbirka zemřel 10. listopadu 2021. Bylo mu 69 let.

Žbirka ovládl ceny Anděl 2022

Na cenách Anděl za rok 2022 měl Miro Žbirka nejvíc nominací. Anděla získalo jeho album Posledné veci a píseň Nejsi sám. On jej in memoriam dostal v kategorii Zpěvák roku.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Tereza Anna Mašková
Tereza Anna Mašková
zobrazit profil Matěj Ruppert
Matěj Ruppert
zobrazit profil Xindl X (Ondřej Ládek)
Xindl X (Ondřej Ládek)
zobrazit profil Láďa Kerndl
Láďa Kerndl
zobrazit profil Adéla Částková
Adéla Částková
zobrazit profil Natalia Kličko
Natalia Kličko
zobrazit profil Petr Ryšavý
Petr Ryšavý
zobrazit profil Ivan Mládek
Ivan Mládek