Jiří Bilbo Reidinger

Jiří Bilbo Reidinger

Datum narození: 3. 9. 2019
Místo narození: Loučovice
Profese: herec, spisovatel, klaun, pedagog
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Herec Jiří Bilbo Reidinger, bratr člena souboru Divadla Járy Cimrmana Petra Reidingera, je spisovatel, klaun a divadelní pedagog.

V letech 1976 až 1980 vystudoval Strojní průmyslovou školu strojní v Českých Budějovicích, poté Jiří Bilbo Reidinger absolvoval obor pantomima na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze.

V roce 1980 Jiří Bilbo Reidinger založil skupinu Grglo, s níž vystupoval. Tři roky nato byl angažován Československými cirkusy na turné Cirkusu Praga do Střední Asie a Sibiře.

Jiří Bilbo Reidinger působil v Divadle v Dlouhé, Divadle Na Rejdišti, v Městském divadle Kladno, Městském divadle Zlín či v Městském divadle v Mostě. V roce 1992 přijal nabídku učit na AMU akrobacii a klaunské vidění.

Se svou skupinou Bilbo compagnie Jiří Bilbo Reidinger začal vystupovat po celé Evropě, a to také se spolkem Loutky v nemocnici.

Objevil se i na filmovém plátně. V hořké komedii Rekvalifikace (2011) si Jiří Bilbo Reidinger zahrál básníka.

Z publikací Jiřího Bilba Reidingera jmenujme Cirksezóna (1992), Burleska téměř excentrická (1997), Když bolí úsměv (2008), Cirkus Chauve (2009), Klaunovi vnuci, hurá na procházku! (2015) nebo Pod celtou plešatou (2018).

Manželkou Jiřího Bilba Reidingera je zpěvačka, skladatelka a Sylvie Krobová, jeho bratrem herec a kulisák Divadla Járy Cimrmana Petr Reidinger.

 

Další Herci

zobrazit profil Martina Preissová
Martina Preissová
zobrazit profil Jitka Molavcová
Jitka Molavcová
zobrazit profil John Travolta
John Travolta
zobrazit profil Ladislav Mrkvička
Ladislav Mrkvička
zobrazit profil Teresa Branna
Teresa Branna
zobrazit profil Marie Švestková
Marie Švestková